ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ & ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά
ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΑΣ
“Τα ίδια τα πράγματα μαρτυρούν ότι ακόμη και τώρα η ζωή αναγεννά πολλούς με τη βοήθεια του Θεού, οι οποίοι από το έσχατο κακό μέσω της αρετής άλλαξαν πορεία και θεωρήθηκαν θαύμα σύμφωνα με κάθε θεωρία και πράξη. Άλλους από αυτούς όμως τους προβάλλουν διάφορες πόλεις και χώρες σαν κάποια δικά τους κοσμήματα και καυχήματα, ωστόσο η περίφημη και ξακουστή Λακεδαίμων, την οποία κάθε πεζό και ποιητικό κείμενο την έχει παρουσιάσει ως θαύμα, προβάλλει μεγαλύτερο θαύμα και στολίδι από τον εαυτό της, τον ιερό Θεόκλητο, έναν επιφανή και γνωστό άντρα για τα κατορθώματά του…” (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
SKU: 841 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Μελέτες, Πανεπιστημιακά
Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΒΟΔΕΝΩΝ(1876-1912)
Η παρούσα μελέτη, η οποία περιλαμβάνει την έκδοση πρωτογενών πηγών, συγκεκριμένως 158 λυτών εγγράφων της περιόδου 1876-1912, προερχομένων από τη Μητρόπολη Βοδενών (στην δικαιοδοσία της οποίας ανήκαν οι καζάδες Βοδενών, Γενιτσών και Γευγελής, με έδρα τα Βοδενά, δηλ. τη σημερινή Έδεσσα και κυριώτερα κέντρα, πέραν αυτής τα Γιαννιτσά, τη Γουμένισσα και τη Γευγελή), εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνητικών – επιστημονικών ενδιαφερόντων και ενασχολήσεών μου, σχετικώς με τη νεώτερη εκκλησιαστική ιστορία και γραμματεία της Ελλάδος.
Μέσα από τη μελέτη των εγγράφων αυτών, αναδύεται η εθνική και κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Ο ρόλος της Εκκλησίας ως παράγων εθνικής και κοινωνικής ανελίξεως υπήρξε ιδιαίτερα σπουδαίος, αφού πρωτοστάτησε, καλύπτοντας πολλές φορές το κενό που δημιουργούνταν από την αδυναμία του ελεύθερου ελληνικού κράτους να ενισχύσει αποφασιστικά τα υπόδουλα τμήματα του ελληνισμού. […] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)SKU: 830 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Σε λίγα χρόνια η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα εορτάσει 100 χρόνια από την ίδρυση, την πλούσια ποιμαντορική δράση και ανεκτίμητη προσφορά της στον ομογενειακό ελληνισμό της Αμερικής. Η αποτύπωση του έργου και της δράσης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ Μιχαήλ Κωνσταντινίδη έχει σκοπό να αναδείξει την προσφορά την Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, αλλά κυρίως να παρουσιάσει όλες τις άγνωστες πτυχές του έργου και των πρωτοβουλιών του Μακαριστού Μιχαήλ.
Ο Μιχαήλ, παρά τη σύντομη ποιμαντορία του στην Αμερική, αποτιμάται ως ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, καθώς καθιέρωσε νέους θεσμούς στην λειτουργία της Αρχιεπισκοπής, που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα, και ενδυνάμωσε την ορθόδοξη και ελληνική παιδεία στους κόλπους της ομογένειας. Ο κυρός Μιχαήλ αποτέλεσε πρότυπο ιεράρχη και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη και αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον τότε δυτικό κόσμο.SKU: 1423
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ
-
Πανεπιστημιακά
ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατά τη διάρκεια της νεολιθικής εποχής (7.000 – 3.500 π.Χ.), στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου και στο Αιγαίο παρατηρείται μια κοινωνική και οικονομική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες εποχές. Η ανακάλυψη της γεωργίας αλλάζει το κοσμοείδωλο, αλλά κυρίως τον τρόπο διατροφής των ανθρώπων. Δεν τρέφονται πια με αυτοφυή φυτά και ρίζες δένδρων, αλλά με τα προϊόντα της καλλιεργημένης γης. Παύουν να είναι νομάδες, συλλέκτες, κυνηγοί, και γίνονται γεωργοί. Η διαρκής μετακίνησή τους σε αναζήτηση τροφής αντικαθίσταται με την εγκατάσταση σε ένα μόνιμο τόπο. Αυτό το γεγονός αλλάζει όχι μόνο τον τρόπο ζωής, αλλά παράλληλα και της σκέψης τους, καθώς αναπτύσσουν δεσμούς συγγενείας με το χώρο που τους συντηρεί. Αισθάνονται το ιδιαίτερο δέσιμό τους με τη γη και την εξάρτηση της καθημερινής διαβίωσης από τη διαρκή εναλλαγή των εποχών. […] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)
SKU: 246 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΛΑΤΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Η ελληνιστική εποχή αποτελεί, σύμφωνα με τον M.P. Nilsson, «εποχή της μεταβολής και της μετάβασης». Ο χαρακτηρισμός είναι εύστοχος όχι μόνο γι’ αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά και για τη συνολική έρευνα των θρησκειών και των λατρειών των ελληνορωμαϊκών χρόνων, κάτι που γίνεται κατανοητό, αν λάβουμε υπόψη μας, ότι το σύνολο της συγκεκριμένης έρευνας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων διαγράφεται ανάμεσα στα πλαίσια της παράδοσης και της νεωτερικότητας. Η συνολική πορεία της εκφράζεται μέσω μιας αρχικά μονοδιάστατης και άκαμπτης ερευνητικής τακτικής των εκπροσώπων του 19ου και των μέσων του 20ού αιώνα, η οποία αντικαθίσταται στη συνέχεια από ένα πολυδιάστατο και διεπιστημονικό τρόπο σκέψης και έρευνας.
Το πρώτο μέρος του συγκεκριμένου πονήματος πραγματεύεται την ιστορία της έρευνας των ανατολικών λατρειών των ελληνορωμαϊκών χρόνων, που κινείται ανάμεσα στο πνεύμα της παράδοσης και της μετανεωτερικότητας. Θεωρούμε ότι η συνολική έρευνα που σχετίζεται με τη θρησκευτικότητα της ελληνορωμαϊκής εποχής περνά από τρεις διαδοχικές φάσεις: παράδοση, μετάβαση, νεωτερικότητα. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι όροι είναι συμβολικοί και χρησιμοποιούνται προκειμένου να προσδιορίσουμε τις τρεις περιόδους έρευνας. Ως εκ τούτου η χρήση τους δεν έχει καμία άμεση σχέση με τον προσδιορισμό πολιτισμικών φάσεων. […]
Το δεύτερο μέρος αποτελεί μια συνθετική παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της περιόδου των ελληνορωμαϊκών χρόνων. Η χρονική περίοδος, εξαιτίας των αντίξοων κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών συνθηκών, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η εποχή τη μεγάλης κρίσης που διέρχεται η παραδοσιακή θρησκεία. Αμφισβητείται κάθε μορφή παράδοσης, ενώ παράλληλα και οι ιστορικοί παράγοντες της εποχής συνηγορούν σε αυτήν την ανατροπή, η οποία κλονίζει κυριολεκτικά πολλές σημαντικές αξίες της καθημερινής και θρησκευτικής ζωής και γενικότερα του τρόπου ζωής των ανθρώπων της ελληνορωμαϊκής εποχής.
Η χρονική αυτή περίοδος πρέπει, εξάλλου, να θεωρηθεί ως μια εποχή μετάβασης, διαρκούς μεταμόρφωσης, αυξανόμενης γνώσης του φυσικού περιβάλλοντος και επαναπροσδιορισμού της κοσμολογίας. Το όλο πνεύμα μπορεί να βρει αντιστοιχίες στην πτολεμαϊκή κοσμολογία, που επιφέρει μια ανακατάταξη στον τρόπο σκέψης σε σχέση με το κοσμοείδωλο των προηγούμενων εποχών. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια καινοτομία: το παραδοσιακό συνυπάρχει και συμβιώνει με το καινούριο. Η πληθώρα όμως των αντιλήψεων που, κυριολεκτικά, κατακλύζουν τον ελληνορωμαϊκό χώρο, προκαλεί σύγχυση στον άνθρωπο αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να παγιδευτεί μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων και να καταλήξει δέσμιος μιας «ιδιόμορφης κρίσης ως αποτέλεσμα της απεριόριστης επιλογής» ανάμεσα σε αντιλήψεις που κυριαρχούν στην ιδεολογία της εποχής.
Ανάμεσα στις καινοτομίες της εποχής συγκαταλέγεται η διαρκώς αυξανόμενη διάδοση νέων λατρειών από το χώρο της Ανατολής στο χώρο της ευρύτερης ελληνορωμαϊκής οικουμένης.SKU: 226
ΜΕΛΕΤΕΣ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΤΟΥ ΣΥΝΙΕΝΑΙ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννήθηκε και διαμορφώθηκε η συλλογή των βιβλίων που συγκροτούν την Παλαιά Διαθήκη, καθώς και η παρουσίαση του περιεχομένου των επιμέρους έργων της, του πολιτικοκοινωνικού και πολιτιστικού πλαισίου μέσα στο οποίο έζησαν οι συγγραφείς τους, της πορείας σύνθεσης και ένταξής τους στη συλλογή και των θεολογικών προσεγγίσεων που αναπτύσσουν, αποτελούν τα κυριότερα θέματα του παρόντος βιβλίου. Στόχος του είναι να καταστήσει δυνατή σε κάθε ενδιαφερόμενο την πρόσβαση στο περιεχόμενο και την κατανόηση του μηνύματος του μοναδικού ίσως έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας που διατηρεί επί δύο συνεχείς χιλιετίες την επικαιρότητά του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
SKU: 123 -
-
Βαλκάνια Ορθόδοξα, Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΛΑΤΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Βαλκάνια Ορθόδοξα, Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, ΠανεπιστημιακάΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΛΑΤΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Διδάσκοντας το αντικείμενο Πνευματικός βίος και πολιτισμός των Σλάβων στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, διαπίστωσα ότι, παρά τον πλούτο των μελετών που καταγράφουν τον εκχριστιανισμό των σλαβικών λαών στην ελληνική γλώσσα, ελλιπής είναι η βιβλιογραφία και οι μελέτες για την προχριστιανική κουλτούρα των Σλάβων. Οι μελέτες που συναντούμε στα ελληνικά και καταγράφουν την προχριστιανική θρησκεία των Σλάβων, των Πρωτοβουλγάρων και των Βαράγγων είναι ελάχιστες. Γι’ αυτό θεώρησα ως ενδεδειγμένη επιλογή να ασχοληθώ με τις παγανιστικές λατρείες του Σλαβικού κόσμου και την προχριστιανική θρησκεία των Πρωτοβουλγάρων – Βουλγάρων και των Βαράγγων – Ρως.
Όσοι ασχολούνται με την ιστορία και τον πολιτισμό των Σλάβων και των λαών της Βαλκανικής, ακόμα και εάν ασχολούνται με σύγχρονα ζητήματα θα τους είναι χρήσιμο και ωφέλιμο, να γνωρίσουν ολίγα τινά και για τη μυθολογία των πιο πάνω λαών. Στόχος μου είναι, να συμβάλω στη γνώση και την κατανόηση των αρχαίων προγόνων τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)SKU: 154
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-
Ξένη Λογοτεχνία
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ
Μια συναρπαστική ερωτική ιστορία που εξουσιάζεται από δυνάμεις του ασυνείδητου και ταλαντεύεται ανάμεσα στην τρυφερότητα και το βίαιο πάθος, ένα έγκλημα με απροσδόκητα αποτελέσματα είναι το θέμα αυτού του πρώτου μυθιστορήματος του Κέιν. Ο Κέιν είναι ένας από τους «σκληρούς» Αμερικάνους συγγραφείς που καθρεφτίζει στα βιβλία του μ’εξαιρετική ζωντάνια ένα κόσμο όπου επικρατούν βίαιες συνθήκες. Ο κόσμος του είναι ο κόσμος της ελευθερίας, του χρήματος, της δύναμης, της περιπέτειας, του κακού, της σαγήνης του απαγορευμένου, της ακατανίκητης ερωτικής έλξης. Μάστορας του διαλόγου κατορθώνει να υπνωτίζει τον αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Όπως ομολόγησε ο Αλμπέρ Καμύ, «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυό φορές» ήταν η πηγή της έμπνευσης και το πρότυπο του για να γράψει τον «Ξένο».
SKU: 573
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-
Ελληνική Λογοτεχνία
ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
…Το τοπίο ήταν άγριο αλλά πανέμορφο. Θύμιζε Ατλαντικό. Τεράστια αγριόμορφα κύματα βυσσοδομούσαν στους βράχους. Η επαναφορά μου από το παρελθόν ήταν ολική χωρίς να το θέλω. Άκουσα ιταλικά και φερμάρισα. Φώναζε το συνοδό της να απαθανατίσει με τη φωτογραφική μηχανή το θέαμα. Την κοίταξα. Το μπικίνι που φορούσε ήταν μπλε με βούλες λευκού. Ψηλόλιγνη, καστανόξανθη με τα βρεγμένα μαλλιά της να κολλάνε στην πλάτη. Κάπνιζε. Τα μαύρα μάτια της έπαιζαν κρυφτούλι με τον ήλιο. Χώθηκα και εγώ στα ματοτσίνορά της. Εδώ στα δύσκολα σε θέλω είπα στον εαυτό μου. Και σηκώθηκα από το βράχο και τις αναθυμιάσεις της Μυρσίνης.
Γυμνώθηκα και έπεσα στη θάλασσα. Τα μανιασμένα κύματα με μαστίγωναν και με πετούσανε στα ρηχά πάνω στα χαλίκια. Τα πόδια μου είχανε ματώσει. Πείσμωσα. Κάρφωνα με τα μακροβούτια μου τα κύματα στη μέση. Ξανά και ξανά. Μου κόπηκε η ανάσα. Τα ορμητικά κύματα με παρέσερναν προς το νότο…(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)SKU: 458