ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Νέες Κυκλοφορίες
A Historical religious structure in Devrek (THE ARMENIAN CHURCH) / Μια ιστορική θρησκευτική κατασκευή στο Devrek (Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ)
Θεολογικά & Ιστορικά, Νέες ΚυκλοφορίεςA Historical religious structure in Devrek (THE ARMENIAN CHURCH) / Μια ιστορική θρησκευτική κατασκευή στο Devrek (Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ)
Συντελεστές: Cahit Karakok – Durmus Gur, Συγγραφείς
Έτος Έκδοσης: 2020
Σελιδοποίηση: 164
Μέγεθος: 17 x 24
ISBN: 978-960-267-381-2SKU: n/a -
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ & ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
Σύνθεσις Τόμος 2 – Τεύχος Ι 2019
Συντακτική Επιτροπή:
Άννα Κόλτσιου-Νικήτα (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Νίκη Παπαγεωργίου (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Παναγιώτης Υφαντής (Επίκ. Καθηγητής)
Μόσχος Γκουτζιούδης (Επίκ. Καθηγητής)
Χρήστος Τσιρώνης (Επίκ. Καθηγητής)Επιστημονική Επιτροπή:
Χρυσόστομος Σταμούλης (Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Παχής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Σκαλτσής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)Επιμέλεια Έκδοσης
Αθανάσιος Αθανασιάδης (Μέλος ΕΔΙΠ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.Έτος Έκδοσης: 2019
Σελιδοποίηση: 354
Μέγεθος: 17 x 24
Βάρος: 0,653 kg
ISSN: 2623-3258
9772623325006SKU: n/a -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά
ΣΥΝΕΣΙΟΣ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ
Η αρχική μου ενασχόληση με τον Συνέσιο τον Κυρηναίο ξεκίνησε στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Η πρώτη μου επαφή με το φιλόσοφο και μετέπειτα επίσκοπο Πτολεμαΐδας προέκυψε μετά από παρότρυνση του συμβούλου Καθηγητή μου κ. Χρήστου Αραμπατζή. Το αξιόλογο όμως έργο του Συνέσιου, ο ταραγμένος βίος του αλλά και η ιδιαίτερα πολυσχιδής προσωπικότητά του κέντρισαν γρήγορα το ενδιαφέρον μου.
Το παρόν πόνημα προέκυψε όταν κατά τις μελέτες μου διαπίστωσα ότι σε αντίθεση με την ξενόγλωσση βιβλιογραφία, η ελληνόγλωσση έρευνα αποδεικνύεται μάλλον πενιχρή. Φιλοδοξεί να προσφέρει στον αναγνώστη την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το συγγραφικό έργο ενός φιλοσόφου και επισκόπου ή καλύτερα ενός φιλοσόφου-επισκόπου που επιχείρησε να συνενώσει στα κείμενά του τις νεοπλατωνικές καταβολές του με τη χριστιανική διδασκαλία αλλά και να γνωρίσει έναν αριστοκράτη του πνεύματος, ένα πρόσωπο ανθρώπινο και ελκυστικό, μια προσωπικότητα οξυδερκή και πολυεπίπεδη.
Θερμές ευχαριστίες οφείλω στους καθηγητές μου, κ. Χρήστο Αραμπατζή, κ. Δήμητρα Κούκουρα και κ. Φώτιο Ιωαννίδη για την καθοδήγηση και τις πολύτιμες υποδείξεις τους. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)SKU: 823 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά
Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΓΑΠΗ
Η σκέψη του αδερφού Ροζέ, ιδρυτή της κοινότητας του Ταιζέ (1915-2005), τρεφόταν απο την κοινή προσευχή και τη καθημερινή συναναστροφή με τους αδελφούς του μοναχούς.Εξελίχθηκε σε τρόπο επαφής με δεκάδες χιλιάδες νέων από όλες τις ηπείρους, οι οποιοι κάθε εβδομάδα συναθροίζονταν στο Ταιζέ. Συχνά η προσευχή του είχε ποιητική μορφή. Στο βιβλίο του αυτό, που δημοσιεύτηκε στη γαλλική γλώσσα το έτος 2001, συμπεριέλαβε τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν την αναζητησή του, καθώς επίσης και τις διηγήσεις-συχνά προσωπικές από γεγονότα ή συναντήσεις που τον σημάδεψαν.Λέγει για ποιον λόγο, όπως ο ίδιος βλέπει, η εσωτερική ζωή και η ανθρώπινη αλληλεγγύη έχουν μία και την αυτή πηγή, τον Θεό που είναι μόνον αγάπη. Ο αδεφός Ροσέ βρήκε τραγικό θάνατο στις 16 Αυγούστου 2005, σε ηλικία 90 ετών, όταν δολοφονήθηκε από μια ψυχοπαθή γυναίκα στη διάρκεια εσπερινής προσευχής.
Αυτό το μικρό βιβλίο είναι η μαρτυρία μιας σκέψης που παραμένει ζωντανή.SKU: 792 -
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Η επιστήμη της Θεολογίας και ειδικότερα αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Ορθόδοξη Θεολογία είναι κατά βάση προσανατολισμένη στην Πατερική γραμματεία και παράδοση.
Οι Πατέρες είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας που φωτίζονται και χαριτώνονται ώστε να εκφέρουν την αλήθεια της πίστεως που οδηγεί στη σωτηρία. Ως θεολόγοι είναι πρωτίστως βιβλικοί. Ερμηνεύουν εκείνο που αρχικά αποκαλύφθηκε, εκείνο που αρχικά κατατέθηκε, εκείνο το οποίο έλαβαν πείρα οι πρώτοι χριστιανοί: ότι ο Ιησούς ήταν ο Χριστός, ο Υιός του ζώντος Θεού, ο δημιουργός, συντηρητής και αναμορφωτής του κόσμου, ότι ο Ιησούς ήταν και αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος, και ότι ο Θεός είναι Τρίας προσώπων, Πατήρ, Υιός, Άγιον Πνεύμα. Βιώνουν την εμπειρία της Χάρης και εξ αυτής της εμπειρίας ορμώμενοι προσφέρουν το “χάρισμα” στο πλήρωμα της εκκλησίας.SKU: 244
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
Η ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ
ISBN13:9789602672150
Χρονολογία Έκδοσης: 30/4/2016
Συγγραφέας: Δήμητρα Α. Κούκουρα
Αριθμός σελίδων: 498
Διαστάσεις: 21×14
Μορφή προϊόντος: Χαρτόδετο
Θέμα: Χριστιανική Θεολογία
Κατάσταση έκδοσης: Διαθέσιμο
Αποστέλλεται κατά κανόνα εντός 24 ωρών σε όλη την Ελλάδα.SKU: 1408 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Μελέτες, Πανεπιστημιακά
Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΒΟΔΕΝΩΝ(1876-1912)
Η παρούσα μελέτη, η οποία περιλαμβάνει την έκδοση πρωτογενών πηγών, συγκεκριμένως 158 λυτών εγγράφων της περιόδου 1876-1912, προερχομένων από τη Μητρόπολη Βοδενών (στην δικαιοδοσία της οποίας ανήκαν οι καζάδες Βοδενών, Γενιτσών και Γευγελής, με έδρα τα Βοδενά, δηλ. τη σημερινή Έδεσσα και κυριώτερα κέντρα, πέραν αυτής τα Γιαννιτσά, τη Γουμένισσα και τη Γευγελή), εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνητικών – επιστημονικών ενδιαφερόντων και ενασχολήσεών μου, σχετικώς με τη νεώτερη εκκλησιαστική ιστορία και γραμματεία της Ελλάδος.
Μέσα από τη μελέτη των εγγράφων αυτών, αναδύεται η εθνική και κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Ο ρόλος της Εκκλησίας ως παράγων εθνικής και κοινωνικής ανελίξεως υπήρξε ιδιαίτερα σπουδαίος, αφού πρωτοστάτησε, καλύπτοντας πολλές φορές το κενό που δημιουργούνταν από την αδυναμία του ελεύθερου ελληνικού κράτους να ενισχύσει αποφασιστικά τα υπόδουλα τμήματα του ελληνισμού. […] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)SKU: 830 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Η παρούσα μελέτη επιδιώκει να “ανακρίνει” τις θεωρίες που αναπτύχθηκαν στον ακαδημαϊκό χώρο για την επιστημονική μελέτη της θρησκείας, αλλά και να αναδείξει νέους τρόπους και μεθόδους μελέτης και ανάλυσης του θρησκευτικού φαινομένου. Τα θέματα που απασχολούν το βιβλίο αφορούν την επιστημονική μελέτη της θρησκείας και τη διατήρηση του ενδιαφέροντος για το ακαδημαϊκό μάθημα της μελέτης της θρησκείας, με σκοπό την ώθηση που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων ιδεών. Ιδιαίτερα, δίνεται έμφαση στην εξέταση της μεθοδολογίας και της θεωρίας που αναπτύχθηκε από το παρελθόν μέχρι σήμερα γύρω από το αντικείμενο της μελέτης της θρησκείας, ενώ παράλληλα προκρίνεται πως η προτιμότερη λύση για τον ιστορικό της θρησκείας είναι είναι η αναλογική σύγκριση και η προσέγγιση, που μπορεί να προσφέρει νέες κατηγορίες μελέτης και ταξινόμησης γύρω από το θέμα “θρησκεία”. Επίσης, παρουσιάζονται οι “θρησκείες του κόσμου” και συγκεκριμένα η Κινέζικη θρησκεία, ο Ινδουισμός, ο Ιουδαϊσμός, ο Βουδισμός, η Ιαπωνική θρησκεία και το Ισλάμ, ενώ αφιερώνονται ξεχωριστές ενότητες για τις λεγόμενες “νέες θρησκείες” και “θρησκείες των παραδοσιακών λαών”. Κάθε θρησκεία παρουσιάζεται σύμφωνα με τις αρχές της Ιστορίας των Θρησκειών, ενω παράλληλα επιδιώκεται η ανάλυση όρων, διδασκαλιών και κεντρικών εννοιών μέσα από την παρουσίαση χρονολογικών πινάκων για την καλύτερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.
SKU: 1418 -
Βαλκάνια Ορθόδοξα, Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ
Βαλκάνια Ορθόδοξα, Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, ΠανεπιστημιακάΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ
Στο παρόν βιβλίο εξιστορείται επισταμένα το έργο που επιτέλεσε το Άγιον όρος στην ένταξη των Σλάβων στον βυζαντινό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα. Περιγράφεται η ιστορική πορεία του όλου έργου κατά την πρώιμη και ύστερη περίοδο. Προβάλλεται ο αντιστασιακός χαρακτήρας του Αγίου Όρους στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Μελετάται ο ιστορικός του ρόλος στην αφύπνιση των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής. Γίνεται αναφορά και στην εμφάνιση του εθνοφυλετισμού, του εθνικισμού και των εθνικών διαφοροποιήσεων με την ευχή να μην επαναληφθούν. Καταγράφονται μακροσκελώς και τα ονόματα των ερευνητών σλαβολόγων που πέρασαν ή εργάστηκαν στο Άγιον Όρος. Επίσης καταχωρούνται και ειδικές μελέτες που είχαν ως αντικείμενο τα σλαβικά αρχεία και τα χειρόγραφα του Αγίου Όρους. Τέλος το πόνημα αυτό θα βοηθήσει τον αναγνώστη να ενημερωθεί σχετικά με τη συμβολή του Αγίου όρους στην ένταξη των Σλάβων στον βυζαντινό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα και α εμπλουτίσει τις γνώσεις του σχετικά με την πολιτιστική ταυτότητα των ορθοδόξων Σλάβων.
SKU: 152
ΜΕΛΕΤΕΣ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η εκκλησία της Αμερικής αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πλέον δραστήριες επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου. Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία έχουν βαθιές ρίζες στην αμερικανική ήπειρο και συμπατριώτες μας απαντώνται εκεί ήδη από τον 15ο και 16ο αιώνα. Οργανωμένες, όμως, μεταναστεύσεις πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του 19ου και συνεχίσθηκαν κατά το πρώτο μισό του 20ού.
Οι ομογενείς μας στον Νέο Κόσμο οργανώθηκαν σε κοινότητες και αναπτύχθηκαν κοινωνικά, με αποτέλεσμα να καταλάβουν υψηλές πολιτικές, κοινωνικές, και οικονομικές θέσεις σε όλες τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου.
Στο ανά χείρας έργο παρουσιάζονται, επιλεκτικά, κείμενα που αφορούν στους Έλληνες και την Εκκλησία τους στην Αμερική, καθώς και άλλες σημαίνουσες Ορθόδοξες Εκκλησιαστικές Διοικήσεις του Νέου Κόσμου. Προέρχονται από εφημερίδες, πρακτικά συνόδων και από συλλογές πηγών της Εκκλησίας της Αμερικής. Αναφέρονται κυρίως στην ίδρυση κοινοτήτων, τα Καταστατικά και τα Συνταγμάτια, Εγκυκλίους, εκλογές αρχιεπισκόπων και ιεραρχών, την κάθε είδους στήριξη που παρείχαν οι Ελληνοαμερικανοί στην Ελλάδα, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν στον Νέο Κόσμο.Περιεχόμενα
Προλογικό σημείωμα
Πίνακας περιεχομένων
Πίνακας βραχυγραφιών
– Πατριαρχικός και Συνοδικός Τόμος του 1908
– Πατριαρχικός και Συνοδικός Τόμος του 1922
– Η πρώτη Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
– Προσωρινό καταστατικό της Εκκλησίας της Αμερικής (1921)
– Νέα από την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό των ΗΠΑ (1923)
– Η πρώτη αναφορά του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη
– Το Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (1931)
– Οι Ειδικοί Κανονισμοί της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (1931)
– Νέα από την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό των ΗΠΑ
– Η εκπαίδευση των ενηλίκων από την Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής
– Οι εργασίες του Συνεδρίου της 33ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης
– Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου στο ημερολόγιο της Εκκλησίας της Αμερικής του έτους 1982
– Η πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική κατά την παρελθούσα εξηκονταετία
– Η τελευταία εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Βορείου κα Νοτίου Αμερικής, με την οποία αποχαιρετά την ομογένεια της Αμερικής
– Το Σύνταγμα του 1978 και η δημιουργία νέων επαρχιών της Αρχιεπισκοπής
– Εκλογή επισκόπων για τις νεοϊδρυθείσες επισκοπές της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (1979)
– Η εκλογή Σπυρίδωνος στον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
– Πρώτη – αποκλειστική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος
– Βιογραφικό σημείωμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος
– Το πρώτο μήνυμα που απηύθυνε προς το ποίμνιο του Νέου Κόσμου, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων
– Ο πρώτος Ελληνοαμερικανός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
– Εκλογή του Αμερικής Σπυρίδωνος στη μητρόπολη Χαλδίας
– Η κατάσταση στην Εκκλησία της Αμερικής κατά τα μέσα του 1999
– Ανακοίνωση της εκλογής Δημητρίου εις τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
– Βιογραφικό σημείωμα του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου
– Νέο Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
– Ίδρυση της μητροπόλεως Τορόντο και ανάδειξη νέων μητροπολιτών Τορόντο και Μπουένος Άιρες
– Επίσκοπος Άσσου Ιάκωβος, ένας εργάτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Λατινική Αμερική
– Καθαιρέσεις κληρικών
– Συμφωνία και Τόμος Αυτοκεφαλίας της Μετροπόλια από το Πατριαρχείο Μόσχας (1970)
– Οι δύο Δηλώσεις των Επισκόπων της SCOBA στη Διάσκεψη του Ligonier (1994)
– Κανονισμοί της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εκτός Ρωσίας (ROCOR)
– Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου την Κυριακή της Ορθοδοξίας (1983)
– Δύο Συνεντεύξεις του Αρχιεπισκόπου πρ. Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου στον Εθνικό Κήρυκα
ΒιβλιογραφίαSKU: 217 -
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
Σύνθεσις Τόμος 2 – Τεύχος Ι 2019
Συντακτική Επιτροπή:
Άννα Κόλτσιου-Νικήτα (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Νίκη Παπαγεωργίου (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Παναγιώτης Υφαντής (Επίκ. Καθηγητής)
Μόσχος Γκουτζιούδης (Επίκ. Καθηγητής)
Χρήστος Τσιρώνης (Επίκ. Καθηγητής)Επιστημονική Επιτροπή:
Χρυσόστομος Σταμούλης (Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Παχής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Σκαλτσής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)Επιμέλεια Έκδοσης
Αθανάσιος Αθανασιάδης (Μέλος ΕΔΙΠ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.Έτος Έκδοσης: 2019
Σελιδοποίηση: 354
Μέγεθος: 17 x 24
Βάρος: 0,653 kg
ISSN: 2623-3258
9772623325006SKU: n/a -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α’
Η Εκκλησιαστική ιστορία ως μία από τις βασικές συνιστώσες της επιστήμης της θεολογίας διερευνά με συστηματικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την ίδρυση, την οργάνωση και τη διοίκηση της Εκκλησιάς, τα διάφορα εσωτερικά προβλήματα της εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη μακροχρόνια διαδρομή της καθώς και την ιεραποστολική και κοινωνική δράση της ανά την οικουμένη. Σκοπός της είναι η ψηλάφηση της ενεργητικής παρουσίας του θεού στην ανθρώπινη ιστορία μέσω της θαυμαστής βιωτής των αγίων και η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας στις πολυποίκιλες δράσεις της θεσμικής αλλά και των μελών της, αξιοποιώντας με επιστημονική μεθοδολογία τις διαθέσιμες στην έρευνα πηγές.
SKU: 249