ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ & ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
-
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Σε λίγα χρόνια η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα εορτάσει 100 χρόνια από την ίδρυση, την πλούσια ποιμαντορική δράση και ανεκτίμητη προσφορά της στον ομογενειακό ελληνισμό της Αμερικής. Η αποτύπωση του έργου και της δράσης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ Μιχαήλ Κωνσταντινίδη έχει σκοπό να αναδείξει την προσφορά την Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, αλλά κυρίως να παρουσιάσει όλες τις άγνωστες πτυχές του έργου και των πρωτοβουλιών του Μακαριστού Μιχαήλ.
Ο Μιχαήλ, παρά τη σύντομη ποιμαντορία του στην Αμερική, αποτιμάται ως ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, καθώς καθιέρωσε νέους θεσμούς στην λειτουργία της Αρχιεπισκοπής, που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα, και ενδυνάμωσε την ορθόδοξη και ελληνική παιδεία στους κόλπους της ομογένειας. Ο κυρός Μιχαήλ αποτέλεσε πρότυπο ιεράρχη και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη και αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον τότε δυτικό κόσμο.SKU: 1423 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται τριάντα μελετήματα νεωτερικής θρησκευτικής λαογραφίας, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, γραμμένα μεταξύ των ετών 2005 και 2013. Μελετήματα που αφορούν την σύγχρονη θρησκευτική ζωή, τόσο στο ελληνικό αστικό περιβάλλον, όσο και στην ελληνική επαρχία, όπου συστηματικά εξάγονται και υιοθετούνται παρόμοιες εθιμικές και τελετουργικές μορφές, που ανανεώνουν την παραδοσιακή ελληνική θρησκευτική συμπεριφορά.
Μέσα από την μάλλον αποσπασματική αυτή μελέτη των μορφών της νεωτερικής θρησκευτικής λαογραφίας μας, και με βάση τα θεωρητικά μέρη κάθε μελετήματος, προωθείται η σπουδή της σύγχρονης ελληνικής λαϊκής θρησκευτικότητας, η οποία όλο και περισσότερο απασχολεί την ελληνική λαογραφική βιβλιογραφία. Μιας πραγματικότητας που δέχεται ποικίλες επιδράσεις πανταχόθεν, και η οποία αναπτύσσεται πια μέσα σε ένα όλο και περισσότερο πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, έντονες και κυριαρχικές είναι οι αναφορές στις παλαιότερες μορφές της θρησκευτικής μας παράδοσης, γεγονός που δίνει τελικά το ουσιαστικό χρώμα αυτής της πραγματικότητας.Περιεχόμενα
-Προλεγόμενα
-Σύγχρονα λαογραφικά της Κομοτηνής
-Αστικά έθιμα του θανάτου
Παρατηρήσεις και διαπιστώσεις
-Λαϊκά θρησκευτικά πανηγύρια αθηναϊκών ενοριών
-Σύγχρονες μορφές θρησκευτικότητας στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό
-Αστική λαϊκή θρησκευτικότητα σε ενοριακά πλαίσια
Η περίπτωση της ενορίας της Αγίας Αναστασίας της πατρικίας της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου
-Λαϊκή θρησκευτική παράδοση και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
-Οικιακή λαϊκή λατρεία
-Προσκυνηματικός τουρισμός και ελληνική λαϊκή τέχνη
-Αθηναϊκά προσκυνητάρια
-Χάρτινες μικρές εικόνες ευλογίας
-Η συμβολή του Δημ. Σ. Λουκάτου στην έρευνα της ελληνικής θρησκευτικής λαογραφίας
-Η συμβολή του Δημ. Σ. Λουκάτου στη μελέτη της νεοελληνικής λαϊκής αγιολατρείας
-Προσκυνηματικές εκδρομές και ιερές αποδημίες
-Υλικοί δείκτες για την παραδοσιακή θρησκευτική συμπεριφορά του ελληνικού λαού
-Εκκλησιαστικά εγκόλπια ημερολόγια και νεοελληνική λαϊκή θρησκευτικότητα
-Πνευματικότητα και εκκοσμίκευση στα έθιμα της ελληνικής λαϊκής λατρείας
-Ναός κάτω από το ναό
Πρακτικές της νεωτερικής ελληνικής αστικής λαϊκής θρησκευτικότητας
-Ελληνικός περιοδικός θρησκευτικός τύπος
Η περίπτωση του ναξιακού περιοδικού “Αργοκοιλιώτισσα. Η Παναγία της Νάξου”
-Το “κιτς” στη σύγχρονη ελληνική λαϊκή εκκλησιαστική τέχνη
-Η ελληνική λαϊκή λατρεία μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Ζητήματα πολιτισμικού διαλόγου στη θρησκευτική λαογραφία
-Αστικές εκκλησιαστικές λιτανείες
-“Φάγονται πένητες και εμπλησθήσονται…”
Λαογραφικές θεωρήσεις των εκκλησιαστικών συσσιτίων του ελληνικού αστικού χώρου
-Τα Γραφεία Τελετών και η σύγχρονη διαχείριση των τελετουργιών του θανάτου
-Σύγχρονη εθιμική ζωή και λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες των Αρμενίων της Κομοτηνής (β’ μισό 20ού αιώνα)
-Μοναστηριακές επιδράσεις στην ελληνική ενοριακή λαϊκή λατρεία
-Παιδί και ελληνική λαϊκή θρησκευτικότητα
Η πρόσληψη των λαϊκών εθιμικών συμπεριφορών στην παιδική ηλικία
-Παραμυθιακά στοιχεία σε βίους συγχρόνων Γερόντων της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Παλαιός αφηγηματικός οίνος σε νέους ασκούς
-Οι εθνοτοπικές παραδόσεις στις μορφές του δημόσιου τελετουργικού της Θράκης
-Λαϊκή λατρεία του Ναξιώτη νεοφανούς αγίου Νικολάου του Πλανά
Συμβολή στην έρευνα της νεωτερικής ελληνικής λαϊκής θρησκευτικότητας
-Μορφές του ελληνικού δημόσιου τελετουργικού και ελληνική λαϊκή θρησκευτικότητα
Μικρή σπουδή στην λαογραφική υπόσταση των δημόσιων τελετών στην Ελλάδα
-Η ταυτότητα των κειμένων
-Βιβλιογραφικός οδηγόςSKU: 143
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Β’
Ζητήματα που σχετίζονται με τη διοίκηση και οργάνωση της εκκλησίας, τις εξωτερικές προκλήσεις και τις εσωτερικές διενέξεις, που την ταλάνισαν κατά την πρώτη χιλιετία, εκτέθηκαν ήδη επιλεκτικώς στον Α τόμο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Ακολουθώντας το νήμα της ιστορικής διαδρομής της και έχοντας ως αφετηρία τη διακοπή των κανονικών εκκλησιαστικών σχέσεων Ανατολής – Δύσης με το σχίσμα του 1054, ο ανα χείρας τόμος αναλώνεται στα σημαντικότερα συμβάντα που σημάδεψαν τη μετέπειτα πορεία της και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη κατάσταση του κατακερματισμένου χριστιανικού κόσμου . Μέσα από την επιστημονική διερεύνηση αυτών δίνεται η δυνατότητα επισήμανσης και βαθύτερης κατανόησης των συνθηκών και παραγόντων που συντέλεσαν στη διάσπαση της εκκλησιαστικής ενότητας και έκτοτε στην αποτυχία των προσπαθειών που αναλήφθηκαν για την αποκατάσταση της. Προσδιορίζονται, επίσης οι διαφορές των εκκλησιαστικών παραδόσεων μεταξύ των Ορθόδοξων, των Ρωμαιοκαθολικών και των Προτεσταντών οι οποίες αποτελούν σημεία συνεχούς τριβής και έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις, προσλαμβάνοντα κατά καιρούς εκρηκτικές διαστάσεις με την εκδήλωση ακραίων φαινομένων μισαλλοδοξίας, με αποτέλεσμα οι πληγές του παρελθόντος να παραμένουν ακόμη μέχρι τις μέρες μας χαίνουσες.
SKU: 250 -
Πανεπιστημιακά
ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατά τη διάρκεια της νεολιθικής εποχής (7.000 – 3.500 π.Χ.), στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου και στο Αιγαίο παρατηρείται μια κοινωνική και οικονομική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες εποχές. Η ανακάλυψη της γεωργίας αλλάζει το κοσμοείδωλο, αλλά κυρίως τον τρόπο διατροφής των ανθρώπων. Δεν τρέφονται πια με αυτοφυή φυτά και ρίζες δένδρων, αλλά με τα προϊόντα της καλλιεργημένης γης. Παύουν να είναι νομάδες, συλλέκτες, κυνηγοί, και γίνονται γεωργοί. Η διαρκής μετακίνησή τους σε αναζήτηση τροφής αντικαθίσταται με την εγκατάσταση σε ένα μόνιμο τόπο. Αυτό το γεγονός αλλάζει όχι μόνο τον τρόπο ζωής, αλλά παράλληλα και της σκέψης τους, καθώς αναπτύσσουν δεσμούς συγγενείας με το χώρο που τους συντηρεί. Αισθάνονται το ιδιαίτερο δέσιμό τους με τη γη και την εξάρτηση της καθημερινής διαβίωσης από τη διαρκή εναλλαγή των εποχών. […] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)
SKU: 246 -
ΜΕΛΕΤΕΣ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
Σύνθεσις Τόμος 2 – Τεύχος Ι 2019
Συντακτική Επιτροπή:
Άννα Κόλτσιου-Νικήτα (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Νίκη Παπαγεωργίου (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Παναγιώτης Υφαντής (Επίκ. Καθηγητής)
Μόσχος Γκουτζιούδης (Επίκ. Καθηγητής)
Χρήστος Τσιρώνης (Επίκ. Καθηγητής)Επιστημονική Επιτροπή:
Χρυσόστομος Σταμούλης (Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Παχής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Σκαλτσής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)Επιμέλεια Έκδοσης
Αθανάσιος Αθανασιάδης (Μέλος ΕΔΙΠ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.Έτος Έκδοσης: 2019
Σελιδοποίηση: 354
Μέγεθος: 17 x 24
Βάρος: 0,653 kg
ISSN: 2623-3258
9772623325006SKU: n/a -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Μελέτες, Πανεπιστημιακά
Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΒΟΔΕΝΩΝ(1876-1912)
Η παρούσα μελέτη, η οποία περιλαμβάνει την έκδοση πρωτογενών πηγών, συγκεκριμένως 158 λυτών εγγράφων της περιόδου 1876-1912, προερχομένων από τη Μητρόπολη Βοδενών (στην δικαιοδοσία της οποίας ανήκαν οι καζάδες Βοδενών, Γενιτσών και Γευγελής, με έδρα τα Βοδενά, δηλ. τη σημερινή Έδεσσα και κυριώτερα κέντρα, πέραν αυτής τα Γιαννιτσά, τη Γουμένισσα και τη Γευγελή), εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνητικών – επιστημονικών ενδιαφερόντων και ενασχολήσεών μου, σχετικώς με τη νεώτερη εκκλησιαστική ιστορία και γραμματεία της Ελλάδος.
Μέσα από τη μελέτη των εγγράφων αυτών, αναδύεται η εθνική και κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Ο ρόλος της Εκκλησίας ως παράγων εθνικής και κοινωνικής ανελίξεως υπήρξε ιδιαίτερα σπουδαίος, αφού πρωτοστάτησε, καλύπτοντας πολλές φορές το κενό που δημιουργούνταν από την αδυναμία του ελεύθερου ελληνικού κράτους να ενισχύσει αποφασιστικά τα υπόδουλα τμήματα του ελληνισμού. […] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)SKU: 830
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-
Ξένη Λογοτεχνία
Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΜΜΑ ΜΙΛΑΕΙ
Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μποέμισσα, εχθρός των μεσοαστών σουφραζέττων, τρελή τρομοκράτισσα, μάγισσα, «εγκληματίας αναρχική», προαγωγός της εξέγερσης, της αναρχίας, του ελέγχου των γεννήσεων και του ελεύθερου έρωτα, συνωμότρια ενάντια στη στρατιωτική θητεία… Δεν την δέχτηκαν στο Γυμνάσιο για «κακή διαγωγή», στα 13 της έγινε εργάτρια και στα 15 το ΄σκασε από τη Ρωσία για τη Νέα Υόρκη γιατί ο πατέρας της ήθελε να την παντρέψει, στα 20 πέρασε στον αναρχισμό, μπαινοέβγαινε στις φυλακές για τους δημόσιους λόγους της και δεν δίστασε να κάνει ακόμα και «πεζοδρόμιο» για να μαζέψει χρήματα για επαναστατικούς σκοπούς! Δεν την ανέχονταν ακόμα κι οι αναρχικοί σύντροφοι της γιατί μιλούσε για το σεξ και για την γυναικεία καταπίεση. Ήρθε σε σύγκρουση με τον γέρο-Κροπότκιν και δεν την άφησαν να μιλήσει στην «Αναρχική Συνέλευση» στο Παρίσι στα 1900. Κάθε δημοσίευση κειμένου της κατασχόταν πριν ακόμα καλά καλά τυπωθεί. Αντιστάθηκε στο υπερκράτος των μπολσεβίκων, έλαβε μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο και όταν πέθανε στον Καναδά στα 1940 μόνο ελάχιστοι αμερικανοί αναγνώρισαν αυτό που ήταν «κάπου οχτώ χιλιάδες χρόνια μπροστά από την εποχή της»…
SKU: 571 -
Ξένη Λογοτεχνία
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από τον μιναρέ στο βάθος του δρόμου ακούγεται το κάλεσμα για την απογευματινή προσευχή. Στο μπαλκόνι πάνω από τον κήπο, ένα πεντάχρονο αγόρι στέκεται συνεπαρμένο. Τα χέρια του σφίγγουν το κιγκλίδωμα και το κεφάλι με τα ανάκατα ξανθά μαλλιά προβάλλει ανάμεσα από τα κάγκελα του στηθαίου. Ακούει τον μουεζίνη πέρα, μακριά στον ουρανό. Το μελαγχολικό του τραγούδι απλώνεται στη γειτονιά σαν απαλή καλοκαιρινή βροχή. Το μικρό αγόρι βλέπει το τουρμπάνι να κοντοστέκεται για μια στιγμή μετά το κάλεσμα, για να κοιτάξει προς τη Δύση.
Μερικά λεπτά πριν, ο ήλιος έλαμπε πυροκόκκινος πίσω απ’ τα ελαιόδεντρα και χαράκωνε τους καλυμμένους από κλήματα τοίχους του κήπου με μεγάλες άλικες λωρίδες. Το φως διαχεόταν από τα παράθυρα στην άλλη μεριά του δρόμου πάνω στα παρτέρια και τα μονοπάτια και για μια στιγμή η φωτιά στη δύση και η ανάκλαση της στη Ανατολή έκαιγαν με την ίδια ένταση. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή οι σκιές στον κήπο χάθηκαν ως δια μαγείας και τα αντικείμενα έχασαν την υπόσταση τους. Οι φουντωτές φτέρες δίπλα στο πηγάδι, οι τριανταφυλλιές και τα ιεροβότανα, τα πολύχρωμα λουλούδια έγιναν ένα βελούδινο χαλί απροσδιόριστου σχήματος, που ένας εκκεντρικός βαφέας είχε βουτήξει σε ένα δοχείο με όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου. (Από το πρόλογο του βιβλίου)
SKU: 578