ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Νέες Κυκλοφορίες
A Historical religious structure in Devrek (THE ARMENIAN CHURCH) / Μια ιστορική θρησκευτική κατασκευή στο Devrek (Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ)
Θεολογικά & Ιστορικά, Νέες ΚυκλοφορίεςA Historical religious structure in Devrek (THE ARMENIAN CHURCH) / Μια ιστορική θρησκευτική κατασκευή στο Devrek (Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ)
Συντελεστές: Cahit Karakok – Durmus Gur, Συγγραφείς
Έτος Έκδοσης: 2020
Σελιδοποίηση: 164
Μέγεθος: 17 x 24
ISBN: 978-960-267-381-2SKU: n/a -
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ & ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
Σύνθεσις Τόμος 2 – Τεύχος Ι 2019
Συντακτική Επιτροπή:
Άννα Κόλτσιου-Νικήτα (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Νίκη Παπαγεωργίου (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Παναγιώτης Υφαντής (Επίκ. Καθηγητής)
Μόσχος Γκουτζιούδης (Επίκ. Καθηγητής)
Χρήστος Τσιρώνης (Επίκ. Καθηγητής)Επιστημονική Επιτροπή:
Χρυσόστομος Σταμούλης (Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Παχής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Σκαλτσής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)Επιμέλεια Έκδοσης
Αθανάσιος Αθανασιάδης (Μέλος ΕΔΙΠ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.Έτος Έκδοσης: 2019
Σελιδοποίηση: 354
Μέγεθος: 17 x 24
Βάρος: 0,653 kg
ISSN: 2623-3258
9772623325006SKU: n/a -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά
ΣΥΝΕΣΙΟΣ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ
Η αρχική μου ενασχόληση με τον Συνέσιο τον Κυρηναίο ξεκίνησε στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Η πρώτη μου επαφή με το φιλόσοφο και μετέπειτα επίσκοπο Πτολεμαΐδας προέκυψε μετά από παρότρυνση του συμβούλου Καθηγητή μου κ. Χρήστου Αραμπατζή. Το αξιόλογο όμως έργο του Συνέσιου, ο ταραγμένος βίος του αλλά και η ιδιαίτερα πολυσχιδής προσωπικότητά του κέντρισαν γρήγορα το ενδιαφέρον μου.
Το παρόν πόνημα προέκυψε όταν κατά τις μελέτες μου διαπίστωσα ότι σε αντίθεση με την ξενόγλωσση βιβλιογραφία, η ελληνόγλωσση έρευνα αποδεικνύεται μάλλον πενιχρή. Φιλοδοξεί να προσφέρει στον αναγνώστη την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το συγγραφικό έργο ενός φιλοσόφου και επισκόπου ή καλύτερα ενός φιλοσόφου-επισκόπου που επιχείρησε να συνενώσει στα κείμενά του τις νεοπλατωνικές καταβολές του με τη χριστιανική διδασκαλία αλλά και να γνωρίσει έναν αριστοκράτη του πνεύματος, ένα πρόσωπο ανθρώπινο και ελκυστικό, μια προσωπικότητα οξυδερκή και πολυεπίπεδη.
Θερμές ευχαριστίες οφείλω στους καθηγητές μου, κ. Χρήστο Αραμπατζή, κ. Δήμητρα Κούκουρα και κ. Φώτιο Ιωαννίδη για την καθοδήγηση και τις πολύτιμες υποδείξεις τους. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)SKU: 823 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά
Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΓΑΠΗ
Η σκέψη του αδερφού Ροζέ, ιδρυτή της κοινότητας του Ταιζέ (1915-2005), τρεφόταν απο την κοινή προσευχή και τη καθημερινή συναναστροφή με τους αδελφούς του μοναχούς.Εξελίχθηκε σε τρόπο επαφής με δεκάδες χιλιάδες νέων από όλες τις ηπείρους, οι οποιοι κάθε εβδομάδα συναθροίζονταν στο Ταιζέ. Συχνά η προσευχή του είχε ποιητική μορφή. Στο βιβλίο του αυτό, που δημοσιεύτηκε στη γαλλική γλώσσα το έτος 2001, συμπεριέλαβε τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν την αναζητησή του, καθώς επίσης και τις διηγήσεις-συχνά προσωπικές από γεγονότα ή συναντήσεις που τον σημάδεψαν.Λέγει για ποιον λόγο, όπως ο ίδιος βλέπει, η εσωτερική ζωή και η ανθρώπινη αλληλεγγύη έχουν μία και την αυτή πηγή, τον Θεό που είναι μόνον αγάπη. Ο αδεφός Ροσέ βρήκε τραγικό θάνατο στις 16 Αυγούστου 2005, σε ηλικία 90 ετών, όταν δολοφονήθηκε από μια ψυχοπαθή γυναίκα στη διάρκεια εσπερινής προσευχής.
Αυτό το μικρό βιβλίο είναι η μαρτυρία μιας σκέψης που παραμένει ζωντανή.SKU: 792 -
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Η επιστήμη της Θεολογίας και ειδικότερα αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Ορθόδοξη Θεολογία είναι κατά βάση προσανατολισμένη στην Πατερική γραμματεία και παράδοση.
Οι Πατέρες είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας που φωτίζονται και χαριτώνονται ώστε να εκφέρουν την αλήθεια της πίστεως που οδηγεί στη σωτηρία. Ως θεολόγοι είναι πρωτίστως βιβλικοί. Ερμηνεύουν εκείνο που αρχικά αποκαλύφθηκε, εκείνο που αρχικά κατατέθηκε, εκείνο το οποίο έλαβαν πείρα οι πρώτοι χριστιανοί: ότι ο Ιησούς ήταν ο Χριστός, ο Υιός του ζώντος Θεού, ο δημιουργός, συντηρητής και αναμορφωτής του κόσμου, ότι ο Ιησούς ήταν και αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος, και ότι ο Θεός είναι Τρίας προσώπων, Πατήρ, Υιός, Άγιον Πνεύμα. Βιώνουν την εμπειρία της Χάρης και εξ αυτής της εμπειρίας ορμώμενοι προσφέρουν το “χάρισμα” στο πλήρωμα της εκκλησίας.SKU: 244
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
Η ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ
ISBN13:9789602672150
Χρονολογία Έκδοσης: 30/4/2016
Συγγραφέας: Δήμητρα Α. Κούκουρα
Αριθμός σελίδων: 498
Διαστάσεις: 21×14
Μορφή προϊόντος: Χαρτόδετο
Θέμα: Χριστιανική Θεολογία
Κατάσταση έκδοσης: Διαθέσιμο
Αποστέλλεται κατά κανόνα εντός 24 ωρών σε όλη την Ελλάδα.SKU: 1408 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Μελέτες, Πανεπιστημιακά
Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΒΟΔΕΝΩΝ(1876-1912)
Η παρούσα μελέτη, η οποία περιλαμβάνει την έκδοση πρωτογενών πηγών, συγκεκριμένως 158 λυτών εγγράφων της περιόδου 1876-1912, προερχομένων από τη Μητρόπολη Βοδενών (στην δικαιοδοσία της οποίας ανήκαν οι καζάδες Βοδενών, Γενιτσών και Γευγελής, με έδρα τα Βοδενά, δηλ. τη σημερινή Έδεσσα και κυριώτερα κέντρα, πέραν αυτής τα Γιαννιτσά, τη Γουμένισσα και τη Γευγελή), εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνητικών – επιστημονικών ενδιαφερόντων και ενασχολήσεών μου, σχετικώς με τη νεώτερη εκκλησιαστική ιστορία και γραμματεία της Ελλάδος.
Μέσα από τη μελέτη των εγγράφων αυτών, αναδύεται η εθνική και κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Ο ρόλος της Εκκλησίας ως παράγων εθνικής και κοινωνικής ανελίξεως υπήρξε ιδιαίτερα σπουδαίος, αφού πρωτοστάτησε, καλύπτοντας πολλές φορές το κενό που δημιουργούνταν από την αδυναμία του ελεύθερου ελληνικού κράτους να ενισχύσει αποφασιστικά τα υπόδουλα τμήματα του ελληνισμού. […] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)SKU: 830 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Η παρούσα μελέτη επιδιώκει να “ανακρίνει” τις θεωρίες που αναπτύχθηκαν στον ακαδημαϊκό χώρο για την επιστημονική μελέτη της θρησκείας, αλλά και να αναδείξει νέους τρόπους και μεθόδους μελέτης και ανάλυσης του θρησκευτικού φαινομένου. Τα θέματα που απασχολούν το βιβλίο αφορούν την επιστημονική μελέτη της θρησκείας και τη διατήρηση του ενδιαφέροντος για το ακαδημαϊκό μάθημα της μελέτης της θρησκείας, με σκοπό την ώθηση που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων ιδεών. Ιδιαίτερα, δίνεται έμφαση στην εξέταση της μεθοδολογίας και της θεωρίας που αναπτύχθηκε από το παρελθόν μέχρι σήμερα γύρω από το αντικείμενο της μελέτης της θρησκείας, ενώ παράλληλα προκρίνεται πως η προτιμότερη λύση για τον ιστορικό της θρησκείας είναι είναι η αναλογική σύγκριση και η προσέγγιση, που μπορεί να προσφέρει νέες κατηγορίες μελέτης και ταξινόμησης γύρω από το θέμα “θρησκεία”. Επίσης, παρουσιάζονται οι “θρησκείες του κόσμου” και συγκεκριμένα η Κινέζικη θρησκεία, ο Ινδουισμός, ο Ιουδαϊσμός, ο Βουδισμός, η Ιαπωνική θρησκεία και το Ισλάμ, ενώ αφιερώνονται ξεχωριστές ενότητες για τις λεγόμενες “νέες θρησκείες” και “θρησκείες των παραδοσιακών λαών”. Κάθε θρησκεία παρουσιάζεται σύμφωνα με τις αρχές της Ιστορίας των Θρησκειών, ενω παράλληλα επιδιώκεται η ανάλυση όρων, διδασκαλιών και κεντρικών εννοιών μέσα από την παρουσίαση χρονολογικών πινάκων για την καλύτερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.
SKU: 1418 -
Βαλκάνια Ορθόδοξα, Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ
Βαλκάνια Ορθόδοξα, Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, ΠανεπιστημιακάΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ
Στο παρόν βιβλίο εξιστορείται επισταμένα το έργο που επιτέλεσε το Άγιον όρος στην ένταξη των Σλάβων στον βυζαντινό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα. Περιγράφεται η ιστορική πορεία του όλου έργου κατά την πρώιμη και ύστερη περίοδο. Προβάλλεται ο αντιστασιακός χαρακτήρας του Αγίου Όρους στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Μελετάται ο ιστορικός του ρόλος στην αφύπνιση των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής. Γίνεται αναφορά και στην εμφάνιση του εθνοφυλετισμού, του εθνικισμού και των εθνικών διαφοροποιήσεων με την ευχή να μην επαναληφθούν. Καταγράφονται μακροσκελώς και τα ονόματα των ερευνητών σλαβολόγων που πέρασαν ή εργάστηκαν στο Άγιον Όρος. Επίσης καταχωρούνται και ειδικές μελέτες που είχαν ως αντικείμενο τα σλαβικά αρχεία και τα χειρόγραφα του Αγίου Όρους. Τέλος το πόνημα αυτό θα βοηθήσει τον αναγνώστη να ενημερωθεί σχετικά με τη συμβολή του Αγίου όρους στην ένταξη των Σλάβων στον βυζαντινό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα και α εμπλουτίσει τις γνώσεις του σχετικά με την πολιτιστική ταυτότητα των ορθοδόξων Σλάβων.
SKU: 152
ΜΕΛΕΤΕΣ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται τριάντα μελετήματα νεωτερικής θρησκευτικής λαογραφίας, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, γραμμένα μεταξύ των ετών 2005 και 2013. Μελετήματα που αφορούν την σύγχρονη θρησκευτική ζωή, τόσο στο ελληνικό αστικό περιβάλλον, όσο και στην ελληνική επαρχία, όπου συστηματικά εξάγονται και υιοθετούνται παρόμοιες εθιμικές και τελετουργικές μορφές, που ανανεώνουν την παραδοσιακή ελληνική θρησκευτική συμπεριφορά.
Μέσα από την μάλλον αποσπασματική αυτή μελέτη των μορφών της νεωτερικής θρησκευτικής λαογραφίας μας, και με βάση τα θεωρητικά μέρη κάθε μελετήματος, προωθείται η σπουδή της σύγχρονης ελληνικής λαϊκής θρησκευτικότητας, η οποία όλο και περισσότερο απασχολεί την ελληνική λαογραφική βιβλιογραφία. Μιας πραγματικότητας που δέχεται ποικίλες επιδράσεις πανταχόθεν, και η οποία αναπτύσσεται πια μέσα σε ένα όλο και περισσότερο πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, έντονες και κυριαρχικές είναι οι αναφορές στις παλαιότερες μορφές της θρησκευτικής μας παράδοσης, γεγονός που δίνει τελικά το ουσιαστικό χρώμα αυτής της πραγματικότητας.Περιεχόμενα
-Προλεγόμενα
-Σύγχρονα λαογραφικά της Κομοτηνής
-Αστικά έθιμα του θανάτου
Παρατηρήσεις και διαπιστώσεις
-Λαϊκά θρησκευτικά πανηγύρια αθηναϊκών ενοριών
-Σύγχρονες μορφές θρησκευτικότητας στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό
-Αστική λαϊκή θρησκευτικότητα σε ενοριακά πλαίσια
Η περίπτωση της ενορίας της Αγίας Αναστασίας της πατρικίας της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου
-Λαϊκή θρησκευτική παράδοση και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
-Οικιακή λαϊκή λατρεία
-Προσκυνηματικός τουρισμός και ελληνική λαϊκή τέχνη
-Αθηναϊκά προσκυνητάρια
-Χάρτινες μικρές εικόνες ευλογίας
-Η συμβολή του Δημ. Σ. Λουκάτου στην έρευνα της ελληνικής θρησκευτικής λαογραφίας
-Η συμβολή του Δημ. Σ. Λουκάτου στη μελέτη της νεοελληνικής λαϊκής αγιολατρείας
-Προσκυνηματικές εκδρομές και ιερές αποδημίες
-Υλικοί δείκτες για την παραδοσιακή θρησκευτική συμπεριφορά του ελληνικού λαού
-Εκκλησιαστικά εγκόλπια ημερολόγια και νεοελληνική λαϊκή θρησκευτικότητα
-Πνευματικότητα και εκκοσμίκευση στα έθιμα της ελληνικής λαϊκής λατρείας
-Ναός κάτω από το ναό
Πρακτικές της νεωτερικής ελληνικής αστικής λαϊκής θρησκευτικότητας
-Ελληνικός περιοδικός θρησκευτικός τύπος
Η περίπτωση του ναξιακού περιοδικού “Αργοκοιλιώτισσα. Η Παναγία της Νάξου”
-Το “κιτς” στη σύγχρονη ελληνική λαϊκή εκκλησιαστική τέχνη
-Η ελληνική λαϊκή λατρεία μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Ζητήματα πολιτισμικού διαλόγου στη θρησκευτική λαογραφία
-Αστικές εκκλησιαστικές λιτανείες
-“Φάγονται πένητες και εμπλησθήσονται…”
Λαογραφικές θεωρήσεις των εκκλησιαστικών συσσιτίων του ελληνικού αστικού χώρου
-Τα Γραφεία Τελετών και η σύγχρονη διαχείριση των τελετουργιών του θανάτου
-Σύγχρονη εθιμική ζωή και λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες των Αρμενίων της Κομοτηνής (β’ μισό 20ού αιώνα)
-Μοναστηριακές επιδράσεις στην ελληνική ενοριακή λαϊκή λατρεία
-Παιδί και ελληνική λαϊκή θρησκευτικότητα
Η πρόσληψη των λαϊκών εθιμικών συμπεριφορών στην παιδική ηλικία
-Παραμυθιακά στοιχεία σε βίους συγχρόνων Γερόντων της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Παλαιός αφηγηματικός οίνος σε νέους ασκούς
-Οι εθνοτοπικές παραδόσεις στις μορφές του δημόσιου τελετουργικού της Θράκης
-Λαϊκή λατρεία του Ναξιώτη νεοφανούς αγίου Νικολάου του Πλανά
Συμβολή στην έρευνα της νεωτερικής ελληνικής λαϊκής θρησκευτικότητας
-Μορφές του ελληνικού δημόσιου τελετουργικού και ελληνική λαϊκή θρησκευτικότητα
Μικρή σπουδή στην λαογραφική υπόσταση των δημόσιων τελετών στην Ελλάδα
-Η ταυτότητα των κειμένων
-Βιβλιογραφικός οδηγόςSKU: 143 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
“Δεν υπάρχει κανένα δεδομένο για τη θρησκεία” (J. Z. Smith, 1982). Δεν υπάρχει τίποτα που να διαχωρίζει τη θρησκεία από τις λοιπές ανθρώπινες δραστηριότητες, εκτός από εκείνες τις οπτικές που προβάλλουμε για να εξυπηρετήσουμε τα δικά μας ενδιαφέροντα. Δεν είναι όλες οι δραστηριότητες του ανθρώπου θρησκευτικές, αλλά κυρίως αυτές που αναφέρονται σε υπερβατικά όντα. Η έννοια της θρησκείας εξαντλείται από το περιεχόμενό της. Ο μελετητής είναι ελεύθερος να διαχειριστεί την έννοια για να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε σκοπό επιδιώκει, ώστε να ταιριάξει σ’ αυτήν. Ουσιαστικά, η μελέτη της θρησκείας είναι μια δημιουργική ενασχόληση, σύμφωνα με την οποία ο μελετητής διαπραγματεύεται με το δικό του πλαίσιο εργασίας και τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει, ώστε να εντοπίσει εάν μπορούν να ταιριάξουν με το θεωρητικό πλαίσιο που έχει κατασκευάσει. Έτσι, ο μελετητής της θρησκείας κατασκευάζει μια κατηγορία, ένα όρο, τη θρησκεία, που αποτελεί το γνωστικό του αντικείμενο, όπως ακριβώς είναι η γλώσσα για τη γλωσσολογία και ο πολιτισμός για την ανθρωπολογία. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
SKU: 827 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, ΠανεπιστημιακάΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
Η διαδικασία, το πέρασμα, οι εσωτερικές και κοινωνικές διεργασίες, από την εθναρχική στην εθνική συνείδηση, είναι μακρόχρονες και επώδυνες. Η εθναρχική συνείδηση διαμορφώνεται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η δημιουργία μιας συνείδησης προϋποθέτει πολιτιστική ταυτότητα και κυρίαρχη γλώσσα. Στην εθναρχική συνείδηση την πολιτιστική ταυτότητα συγκροτεί η Ορθόδοξη Εκκλησία και κυρίαρχη γλώσσα είναι η ελληνική. Ένας χρονικός προσδιορισμός για την αρχή των διεργασιών της εθναρχικής συνείδησης είναι το 1453. Το ιστορικό γεγονός είναι η πτώση της Κωνσταντινούπολης. Μετά την Άλωση με τις δικαιοδοσίες των θρησκευτικών και πολιτικών προνομίων του Πορθητή οι ορθόδοξοι της αυτοκρατορίας, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλούσαν, συγκρότησαν το ορθόδοξο μιλέτ, το ορθόδοξο Γένος, τη Ρωμιοσύνη, με κέντρο και κεφαλή τους τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ο όρος “Ρωμιός” ταυτιζόταν με τον ορθόδοξο και μόνο υπήκοο της αυτοκρατορίας. Ο Ρωμιός όμως δεν είναι δυνατό να ανέλθει στην κορυφή της πυραμίδας του ορθόδοξου πολυεθνοτικού Γένους, εάν δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, την οποία θα πρέπει να μάθει, εάν δεν είναι η μητρική του γλώσσα. Πατριάρχης, Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φαναριώτικη κοινωνία, λογάδες και πραματευτάδες του ορθόδοξου Γένους, της Ρωμιοσύνης, γνωρίζουν ελληνικά. Η γλώσσα τους συνδέει και τους συστοιχίζει με τον ελληνικό πολιτισμό. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
SKU: 164 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α’
Η Εκκλησιαστική ιστορία ως μία από τις βασικές συνιστώσες της επιστήμης της θεολογίας διερευνά με συστηματικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την ίδρυση, την οργάνωση και τη διοίκηση της Εκκλησιάς, τα διάφορα εσωτερικά προβλήματα της εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη μακροχρόνια διαδρομή της καθώς και την ιεραποστολική και κοινωνική δράση της ανά την οικουμένη. Σκοπός της είναι η ψηλάφηση της ενεργητικής παρουσίας του θεού στην ανθρώπινη ιστορία μέσω της θαυμαστής βιωτής των αγίων και η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας στις πολυποίκιλες δράσεις της θεσμικής αλλά και των μελών της, αξιοποιώντας με επιστημονική μεθοδολογία τις διαθέσιμες στην έρευνα πηγές.
SKU: 249
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-
Ξένη Λογοτεχνία
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από τον μιναρέ στο βάθος του δρόμου ακούγεται το κάλεσμα για την απογευματινή προσευχή. Στο μπαλκόνι πάνω από τον κήπο, ένα πεντάχρονο αγόρι στέκεται συνεπαρμένο. Τα χέρια του σφίγγουν το κιγκλίδωμα και το κεφάλι με τα ανάκατα ξανθά μαλλιά προβάλλει ανάμεσα από τα κάγκελα του στηθαίου. Ακούει τον μουεζίνη πέρα, μακριά στον ουρανό. Το μελαγχολικό του τραγούδι απλώνεται στη γειτονιά σαν απαλή καλοκαιρινή βροχή. Το μικρό αγόρι βλέπει το τουρμπάνι να κοντοστέκεται για μια στιγμή μετά το κάλεσμα, για να κοιτάξει προς τη Δύση.
Μερικά λεπτά πριν, ο ήλιος έλαμπε πυροκόκκινος πίσω απ’ τα ελαιόδεντρα και χαράκωνε τους καλυμμένους από κλήματα τοίχους του κήπου με μεγάλες άλικες λωρίδες. Το φως διαχεόταν από τα παράθυρα στην άλλη μεριά του δρόμου πάνω στα παρτέρια και τα μονοπάτια και για μια στιγμή η φωτιά στη δύση και η ανάκλαση της στη Ανατολή έκαιγαν με την ίδια ένταση. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή οι σκιές στον κήπο χάθηκαν ως δια μαγείας και τα αντικείμενα έχασαν την υπόσταση τους. Οι φουντωτές φτέρες δίπλα στο πηγάδι, οι τριανταφυλλιές και τα ιεροβότανα, τα πολύχρωμα λουλούδια έγιναν ένα βελούδινο χαλί απροσδιόριστου σχήματος, που ένας εκκεντρικός βαφέας είχε βουτήξει σε ένα δοχείο με όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου. (Από το πρόλογο του βιβλίου)
SKU: 578 -
Ξένη Λογοτεχνία
Ο ΣΚΟΥΛΗΚΟΣΚΑΝΔΑΛΙΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΓΚΤΟΝ
Χρονολογία Έκδοσης: 1980
Συγγραφέας: Βιάν Μπορίς / Vian Boris
Γλώσσα Πρωτοτύπου: γαλλικά
Μετάφραση: Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Αριθμός σελίδων: 176
Διαστάσεις: 21×12
Μορφή προϊόντος: Χαρτόδετο
Θέμα: Γαλλική Πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Κατάσταση έκδοσης: Διαθέσιμο
Αποστέλλεται κατά κανόνα εντός 24 ωρών σε όλη την Ελλάδα.SKU: 562 -
Ξένη Λογοτεχνία
Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΜΜΑ ΜΙΛΑΕΙ
Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μποέμισσα, εχθρός των μεσοαστών σουφραζέττων, τρελή τρομοκράτισσα, μάγισσα, «εγκληματίας αναρχική», προαγωγός της εξέγερσης, της αναρχίας, του ελέγχου των γεννήσεων και του ελεύθερου έρωτα, συνωμότρια ενάντια στη στρατιωτική θητεία… Δεν την δέχτηκαν στο Γυμνάσιο για «κακή διαγωγή», στα 13 της έγινε εργάτρια και στα 15 το ΄σκασε από τη Ρωσία για τη Νέα Υόρκη γιατί ο πατέρας της ήθελε να την παντρέψει, στα 20 πέρασε στον αναρχισμό, μπαινοέβγαινε στις φυλακές για τους δημόσιους λόγους της και δεν δίστασε να κάνει ακόμα και «πεζοδρόμιο» για να μαζέψει χρήματα για επαναστατικούς σκοπούς! Δεν την ανέχονταν ακόμα κι οι αναρχικοί σύντροφοι της γιατί μιλούσε για το σεξ και για την γυναικεία καταπίεση. Ήρθε σε σύγκρουση με τον γέρο-Κροπότκιν και δεν την άφησαν να μιλήσει στην «Αναρχική Συνέλευση» στο Παρίσι στα 1900. Κάθε δημοσίευση κειμένου της κατασχόταν πριν ακόμα καλά καλά τυπωθεί. Αντιστάθηκε στο υπερκράτος των μπολσεβίκων, έλαβε μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο και όταν πέθανε στον Καναδά στα 1940 μόνο ελάχιστοι αμερικανοί αναγνώρισαν αυτό που ήταν «κάπου οχτώ χιλιάδες χρόνια μπροστά από την εποχή της»…
SKU: 571