ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
-
Μελέτες, Νέες Κυκλοφορίες
ΚΙΝΗΜΑΤΑ & ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εδώ ιστορούνται οι ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ και τα ΚΙΝΗΜΑΤΑ πουέγιναν στον ελλαδικό χώρο, από το 1462 που σημειώνεται ηπρώτη εξέγερση εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας στηΛέσβο, μέχρι το κίνημα της «Πiτζάμας» την 25 Φεβρουαρίου1975, ελπίζοντας ότι αυτό θα είναι, για πολλά χρόνια ακόμα,η τελευταία προσπάθεια ανατροπής της ομαλήςπολιτικοκοινωνικής πορείας της χώρας.Και είναι πολλά: 24 εξεγέρσεις πριν την Επανάσταση1821, Εμφύλιος Πόλεμος (1823-25), «Ανταρσία» στην Ύδρα(1831), Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου (1943), ΥπόθεσηΠατσίφικο (1850), «Κίνημα» του Παπουλάκου (1851),«Σκιαδικά» (1859), Έξωση του Όθωνα (1862),«Φεβρουαριανά» (1863), «Ιουνιανά» (1863), «Στηλιτικά»(1874), «Ευαγγελιακά» (1901), «Σανιδικά» (1902),«Ορεστειακά» (1903), Επανάσταση στο Θέρισο (1905),Κίνημα στο Γουδή (1909), Κίνημα «Εθνικής Αμύνης» στηΘεσσαλονίκη (1916), «Νοεμβριανά» (1916), «Ιουλιανά»(1920), Επανάσταση της 11ης Σεπτεμβρίου (1922), ΚίνημαΛεοναρδόπουλου – Γαργαλίδη (1923), Κίνημα των Γιαγιάδων(1925), Κίνημα του Θεοδ. Πάγκαλου (1925), Κίνημα του Γ.Κονδύλη (1926), Κίνημα του Νικ. Πλαστήρα (1933),Φιλοβενιζελικό Κίνημα (1935) Κίνημα του Γ. Κονδύλη (1935),Εξέγερση στα Χανιά (1938), «Δεκεμβριανά» (1944), ΕμφύλιοςΠόλεμος (1946-49), Κίνημα του «ΙΔΕΑ» (1951), Ιουλιανά ’65«Αποστασία» (1965), Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου(1967), Βασιλικό κίνημα του Κωνσταντίνου (1967),Κατάληψη της Νομικής Σχολής (1973), Κίνημα του Ναυτικού(1973), Εξέγερση στο Πολυτεχνείο (1973), ΠραξικόπημαΙωαννίδη (1973), Πραξικόπημα της «Πιτζάμας» (1975).
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης το 1948. Μεγάλωσε στη Χαλκίδα, όπου πήρε τις εγκύκλιες γνώσεις. Ζει στη Θεσσαλονίκη από το 1966. Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Α.Π.Θ. Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε σε διάφορες θέσεις σε πολυεθνική εταιρία πετρελαιοειδών. Πολιτικές δραστηριότητες: Ενεργό μέλος πολιτικών κομμάτων, πριν και μετά τη δικτατορία, μέχρι σήμερα. Διετέλεσε Σύμβουλος στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (1999-2000). Κοινωνικές δραστηριότητες: 30 περίπου χρόνια ενεργό μέλος της Χ.Α.Ν.Θ. (για 6 χρόνια μέλος του Δ.Σ. της). Από προσωπικό ενδιαφέρον έχει συγγράψει βιβλία – έρευνες. Συνεργάστηκε με το διαδικτυακό περιοδικό “ΔΙΑΥΛΟΣ”. Μιλά γαλλικά και αγγλικά. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.
SKU: n/a -
Μελέτες, Νέες Κυκλοφορίες
Λογοτεχνία, Εικαστικές Τέχνες, Πολιτισμός: μία αμφίδρομη-διαλεκτική πορεία
Η Λογοτεχνία, ως ιδιαίτερη μορφή τέχνης που καθίσταται ελκυστική για τοκοινό με τη συνδρομή ενός απολύτως επιτηδευμένου-ιδιαίτερου λόγου, αναλαμβάνειπρωτεύοντα ρόλο στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της εποχής. Δηλαδή, βρίσκεται σεέναν συνεχή και γόνιμο διάλογο με την κοινωνία, υιοθετώντας μια ιδιαίτεραενεργητική στάση σε σχέση με τα γεγονότα της εποχής. Παρόμοιος είναι και ο ρόλος της Τέχνης, υπό τη γενική της έννοια, δεδομένου ότι και οι δύο (με την παρεμβατική τους οπτική) ενδιαφέρονται για τη βελτίωση και αλλαγή της καθημερινότητας, διαμέσου της επαφής και πρόσληψης των έργων τους από ένα ευρύ ή και, μερικώς εξειδικευμένο κοινό. Αλλά και η ίδια η καθημερινότητα συνιστά τη βασική-πρωτογενή δεξαμενή από την οποία η Λογοτεχνία και γενικά η Τέχνη αντλούν,αρδεύουν επιμελώς ιδέες, προβληματισμούς, ενδοιασμούς. Σε αυτό το πολύτιμο υλικό έμπνευσης προστίθενται ασφαλώς και οι εμπειρίες, τα βιώματα, οι ιδέες, η φαντασία, η ίδια η προσωπικότητα του δημιουργού.
Συνεπώς, Λογοτεχνία και γενικά Τέχνη βρίσκονται σε μια αγαστή σχέση συνεργασίας, στην προσπάθειά τους να συμβάλλουν στην πρόοδο και στον πολιτισμό, δηλώνοντας πάντοτε την παρουσία τους σε ζητήματα καθημερινά-κοινωνικοπολιτικά που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, αλλά και σε θέματα υπαρξιακάπου αφορούν στην ανθρώπινη ύπαρξη και στη διαδρομή της (γένεση, ζωή, φθορά, θάνατος).
Σε αυτό το σχεσιακό δίπολο (Λογοτεχνίας και γενικότερα, Τέχνης) σημαντικά μέσα, ευέλικτοι δίαυλοι επικοινωνίας καταδεικνύονται οι Βιβλιοθήκες και η Τεχνολογία. Επειδή «τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη./ Τ’ όνειρο της μάνας είναι ηειρήνη./ Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα,/ είναι η ειρήνη./ […] Ειρήνη είναιένα ποτήρι ζεστό γάλα κ’ ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που/ ξυπνάει./ […] Τότε που οιφυλακές επισκευάζονται να γίνουν βιβλιοθήκες» σύμφωνα με τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο (ποίημα «Ειρήνη», αφιερωμένο στον Κώστα Βάρναλη, όπου εκθειάζεται η ειρήνη, η οποία αντιστοιχεί –ουσιαστικά– στην απόλυτη ευτυχία καιστον πολιτισμό).
SKU: n/a -
Θεολογικά & Ιστορικά, Νέες Κυκλοφορίες
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΜΑΣΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΣ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (1924-1935)
Θεολογικά & Ιστορικά, Νέες ΚυκλοφορίεςΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΜΑΣΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΣ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (1924-1935)
Η τεσσερακονταετής αρχιερατική διακονία του Γερμανού Καραβαγγέλη (1896-1935) εις πέντε εκκλησιαστικάς Επαρχίας του Οικουμενικόυ Θρόνου εκφράζει εναργώς τον δυναμισμόν του χαρισματικού τούτου Ιεράρχου και αποτυπώνει εντόνως την προβληματικήν της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του Γένους κατά τα τέλη του δεκατουενάτου και κατά το πρώτον ήμισυ του εικοστού αιώνος.
Τα ποικίλα σοβαρά εκκλησιαστικά και εθνικά προβλήματα επηρέασαν αισθητώς τον Γερμανόν Καραβαγγέλην και απετέλεσαν τους πόλους, πέριξ των οποίων εκινήθη ούτος μεθ’ ικανής δεξιοστροφίας, εκπλήσσοντος θάρρους και απαραμίλλου αποφασιστικότητος. Μέχρι σήμερον, όμως, δεν απετιμήθη πλήρως και ολοκληρωμένως η προσφορά του Γερμανού, ούτε δε εσκιαγραφήθη δεόντως η όλη του πορεία και η συμβολή του εις την επίλυσιν των προβλημάτων των Επαρχιών, εις τας οποίας εκλήθη ούτος να υπηρετήσή.
SKU: n/a -
Μελέτες, Νέες Κυκλοφορίες, Πανεπιστημιακά
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Πρόκειται για το πολύτιμο εκείνο διδακτικό εγχειρίδιο που χορηγούνταν στους φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας. Με αυτό οι φοιτητές εισάγονταν στη μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, χρησιμοποιώντας όλο το πλούσιο υλικό του (πηγές, περιγραφές, σχέδια) ως πηγή αυτογνωσίας και μαθητείας, αλλά και έμπνευσης για τις μελλοντικές αρχιτεκτονικές τους δραστηριότητες. Τα γραμμικά σχέδια του βιβλίου (κατόψεις, όψεις, τομές, αξονομετρικά, αξονομετρικές τομές) προέρχονταν εξάλλου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από τις αποτυπώσεις και εργασίες φοιτητών παρελθόντων ετών, δημιουργώντας μια μακροχρόνια παράδοση ως προς το σχεδιασμό και την απόδοση των οικοδομικών στοιχείων και των λεπτομερειών των ιστορικών κτιρίων που διατηρήθηκε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων της Θεσσαλονίκης ως τη δεκαετία του 2010.
SKU: n/a -
Μελέτες, Νέες Κυκλοφορίες
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η παρούσα έκδοση αποσκοπεί να αποτιμήσει το εξωτερικό κόστος και τοεξωτερικό όφελος που προκαλούνται από την υποβάθμιση ή την αναβάθμιση,αντίστοιχα, δημόσιων, περιβαλλοντικών και μη αγοραίων αγαθών. Έτσι, αποτελεί μια ολοκληρωμένη ερευνητική προσέγγιση κωδικοποίησης και συστηματικής καταγραφής μη αγοραίων αγαθών από ένα ευρύ φάσμα στον ελλαδικό χώρο. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένανπρωτογενή οδηγό για τη φορολογική διοίκηση, με σκοπό να γίνει γνωστή η πρόθεση των πολιτών να δεχτούν μια χρηματική επιβάρυνση, προκειμένου να απολαύσουν δημόσια αγαθά ή υπηρεσίες.
Η απόδοση μιας τιμής σε ένα δημόσιο αγαθό είναι μια πρόκληση λόγω της απουσίας εμπορικότητας του αγαθού. Ως μη εμπορεύσιμο ένα τέτοιο αγαθό δεν μπορεί να αποτιμηθεί με όρους προσφοράς και ζήτησης. Από την άλλη, η αποτίμηση είναι απαραίτητη, μιας και μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων επηρεάζονται και, με τη σειρά τους, επηρεάζουν το κόστος και τις τιμές εμπορεύσιμων αγαθών. Ο πάροχος ενός δημόσιου αγαθού, συνήθως το κράτος, οφείλει να αποτιμά ορθολογικά και σωστά την τιμή του σε χρηματικές μονάδες, για την αποφυγή αστοχιών που μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες ως προς την απώλεια κεφαλαίου ή την αστοχία προστασίας του παρεχόμενου αγαθού με συνέπεια την οριστική απώλειά του.
Το ανθρωπογενές αστικό και περιαστικό περιβάλλον αντικαθιστά το φυσικό τοπίο, δημιουργεί οικονομικές τιμές, μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς, βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες, απόβλητα και εξωτερικό κόστος. Η αποτίμηση των παραπάνω μη αγοραίων αγαθών αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας, με την ελαχιστοποίηση του εξωτερικού περιβαλλοντικού κόστους λογιζομένου ως άθροισμα επιμέρους κοινωνικο-οικονομικών και ιδιωτικοοικονομικών παραγόντων, και με γνώμονα την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης τόσο σε αστικά όσο και σε περιαστικά περιβάλλοντα στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας (Cycle Economy) και της Βιομηχανικής Οικολογίας (Industrial Ecology).
Ο Δρ Οδυσσέας Κοψιδάς είναι πτυχιούχος Οικονομικής Επιστήμης, Νομικής και Τεχνολόγος Μηχανικός Πολιτικών Έργων Υποδομής. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ‘Οργάνωση & Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων’ που συνδιοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η διδακτορική του διατριβή στη θεματική περιοχή της Τεχνοοικονομικής Ανάλυσης Συστημάτων Προστασίας του Περιβάλλοντος στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης. Είναι Υπεύθυνος Σπουδών & Έρευνας του Τμήματος Περιβάλλοντος & Αγροτικής Ανάπτυξης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.
SKU: n/a -
Μελέτες, Νέες Κυκλοφορίες
ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ: Η πορεία της Ελλάδας και της Σοσιαλδημοκρατίας την περίοδο 1990-2022
Μελέτες, Νέες ΚυκλοφορίεςΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ: Η πορεία της Ελλάδας και της Σοσιαλδημοκρατίας την περίοδο 1990-2022
Το βιβλίο αποτελείται από δημοσιευμένα κείμενα και άρθρα, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν κατά χρονολογική σειρά. Είναι δομημένο έτσι, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να το διαβάσει και αποσπασματικά. Στο Β’ και Γ’ μέρος, κάθε κεφάλαιο αποτελεί ένα ημερολογιακό έτος, στην αρχή του οποίου αναγράφονται το πολιτικό πλαίσιο εκείνου του έτους, καθώς και τα πιο σημαντικά γεγονότα ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να ανατρέχει σε αυτά για την μέγιστη κατανόηση των άρθρων.
Ο Συγγραφέας, με τον τρόπο που παραθέτει, αναλύει και καταγράφει τα πολιτικά γεγονότα και τις εξελίξεις, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να νιώθει πως διανύει τις δεκαετίες σε πραγματικό χρόνο, πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά.
Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν καταγεγραμμένες με αλφαβητική σειρά όλες οι υποσημειώσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ώστε να είναι εύκολη η ανεύρεση τους, καθώς και κατάλογος με τις ακροστιχίδες που αναφέρονται στο βιβλίο, επίσης με αλφαβητική σειρά.
SKU: n/a -
Μελέτες, Νέες Κυκλοφορίες
ΒΙΘΥΝΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ: ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΕΚΛΕΓΕΙΣΑ ΥΠΟ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
Την δε Βιθυνία από μεν της Ανατολής ορίζουσι Παφλαγόνες τε και Μαριανδυνοί και την Επικτήτων τινές, από δε την άρκτων η Ποντική Θάλαττα η από των εκβολών του Σαγγαρίου μέχρι του στόματος του κατά Βυζάντιον και Χαλκηδόνα, από δε δύσεως η Προποντίς , προς νότου δ’ η τε Μυσία και η Επίκτητος καλουμένη Φρυγία, η δ’ αυτή και Ελλησποντιακή Φρυγία καλουμένη.
Η χώρα αυτή έλαβε την έκτασιν ταύτην δια των κατακτήσεων των εγχωρίων Βιθυνών ηγεμόνων μετά τον θάνατον του Λυσιμάχου το 281 π.χ. ,οι οποίοι συγχρόνως ίδρυσαν πολλάς νέας πόλεις επί της θέσεως παλαιών… Την Αντιγόνεια- Νίκαια, την Μυρλεία, την Προύσα παρά θαλάσση, την Προύσα παρά Υπίω, την Προύσα παρά Ολύμπο, την Βρυάς, την Απολλωνία παρά Ρυνδάκο… Με τη δημιουργία των πόλεων ακολουθεί και η δημιουργία αγαλμάτων των προστάτιδων θεοτήτων, όπως της Αθηνάς, της Άρτεμης, της Κυβέλης, της Περσεφόνης, της Τύχης, της Δήμητρας, της Υγείας, του Έρωτα, του Ερμή, του Ποσειδώνα, του Βάκχου, του Απόλλωνα, του Ασκληπιού, του Ηρακλή, του Ήλιου…
…Από τους πρώτους αιώνες μ.Χ. ο χριστιανισμός βρήκε πρόσφορο το έδαφος στη Βιθυνία, αλλά και την εξουσία απέναντί του, με αποτέλεσμα χιλιάδες μάρτυρες… και στο έδαφος
της σήμερα – έστω και ερειπωμένα – βλέπουμε να υπάρχουν εκατοντάδες εκκλησίες , μοναστήρια και αγιάσματα.SKU: n/a
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ & ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
-
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΞΙΜΟΣ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ, ΣΥΜΕΩΝ ΝΕΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ & ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
Θεολογικά & Ιστορικά, ΘρησκευτικάΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΞΙΜΟΣ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ, ΣΥΜΕΩΝ ΝΕΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ & ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
Ο σκοπός της μελέτης αυτής είναι να προβάλει την επιρροή του Μαξίμου Ομολογητή, του Συμεών του Νέου Θεολόγου και του Γρηγορίου Παλαμά στην ανάπτυξη των θεολογικών γραμμάτων στη Ρουμανία και την αναγεννητική πνοή που άσκησε η θεολογία τους στην πνευματική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ρουμανία. Από όλους τους Ρουμάνους θεολόγους ομολογείται πολύ συχνά ο θαυμασμός και η ευγνωμοσύνη προς την ελληνική γλώσσα και παράδοση που συντέλεσε σ’ αυτή την ανακάλυψη των Πατέρων.
Οι Πατέρες δεν εξαντλούνται, όπως τόσο περίφημα τονίζει για τον άγιο Μάξιμο στη ρουμανική έκδοση της Φιλοκαλίας ο μακαριστός π. Στανιλοάε. Είναι πάντοτε Πατέρες όλων μας, και εμείς ως υιοί τους φθάνουμε στο μυστήριο της Αγίας Τριάδος, όπως μας το αποκάλυψαν, στο μυστήριο της σωτηρίας εν Χριστώ, όπως το ανέλυσαν, στο μυστήριο της αληθινής γνώσης του κόσμου, του ανθρώπου, του χρόνου και της αιωνιότητας, όπως το ανέλυσαν οι Πατέρες για χάρη όλων μας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)SKU: 860
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ
-
-
Πανεπιστημιακά
ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι σχέσεις θρησκείας και κοινωνίας είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε την κοινωνιολογία ήδη από την εποχή των κλασικών. Η μελέτη του ζητήματος αυτού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άποψη επιστημονική και κοινωνική, επειδή οι σχέσεις της θρησκείας με την κοινωνία απασχολούν τη σύγχρονη πραγματικότητα, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Στο πλαίσιο της μελέτης των σχέσεων θρησκείας και κοινωνίας εξετάζεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, στα οποία παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες κοινωνικοί, ψυχολογικοί, πολιτικοί, θρησκευτικοί και οικονομικοί. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
SKU: 156
ΜΕΛΕΤΕΣ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Νέες Κυκλοφορίες, Πανεπιστημιακά
ΥΣΤΕΡΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: Χώρος και μορφή στην τέχνη της Κωνσταντινούπολης 1150-1450 (ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΟ)
Θεολογικά & Ιστορικά, Νέες Κυκλοφορίες, ΠανεπιστημιακάΥΣΤΕΡΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: Χώρος και μορφή στην τέχνη της Κωνσταντινούπολης 1150-1450 (ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΟ)
Το ανά χείρας βιβλίο συνιστά απότοκο ανάγκης για ορθολογική ταξινόμηση και (δι)ερμηνεία των εικαστικών φαινομένων στην μεσαιωνική Ανατολική Ευρώπη, Μικρά Ασία και Εγγύς Ανατολή, ήτοι στο πολιτικό σχήμα που ονομάζουμε, μάλλον συνοπτικώς, Βυζάντιο. Τούτο διότι σπανίζουν στην επιστημονική βιβλιογραφία συνθετικές πραγματείες, ικανές να αντιμετωπίσουν τη βυζαντινή τέχνη ως οργανισμό, με συνοχή και ενέργεια, και να τεκμηριώσουν τη μορφολογική της δομή και τις εξελικτικές της φάσεις.
Η έλλειψη τέτοιων μελετών είναι ενδεικτική των χασμάτων γνώσεως και πληροφορίας που παρουσιάζει το δημοσιευμένο υλικό και κατ’ επέκταση η τεκμηρίωση της προελεύσεως και διαδοχής των στιλιστικών ρευμάτων της ύστερης βυζαντινής εποχής. Το «παράδοξο» της διαμορφώσεως του «παλαιολόγειου» ιδιώματος την περίοδο της Λατινοκρατίας, η σπάνις εικαστικών έργων στην ίδια την πρωτεύουσα του βυζαντινού κράτους στο 12ο και 13ο αιώνα αλλά και μετά το 1320, το χρονολογικό και υφολογικό «ανερμήνευτο» ορισμένων έργων με ιδιάζοντα χαρακτήρα, οι «εσωτερικές» διεργασίες που προηγούνται της καλλιτεχνικής παραγωγής και η συμβολή των χορηγών στην επιλογή του ύφους, οι στιλιστικές διαφοροποιήσεις, οι ανακολουθίες και οι αναδρομές, η ύφεση στην αρχιτεκτονική παραγωγή στα παλαιολόγεια χρόνια, ιδίως μετά τη βασιλεία του Ανδρόνικου Β’, σε συνδυασμό με την οργανική αποσύνδεση αρχιτεκτονήματος και γραπτού διακόσμου, αλλά και η μετά το 1350 συντριπτική αριθμητική υπεροχή των εικόνων εν σχέση με τις τοιχογραφίες, είναι μερικά εκ των πλέον σημαντικών, αλλά δίχως πλήρωση, «κενών» στη γνώση της ύστερης βυζαντινής τέχνης.
Πέρα από τα χάσματα γνώσεως, η δυσκολία στην κατανόηση των δεδομένων της όψιμης τέχνης του Βυζαντίου και των περί αυτό περιοχών οφείλεται σε ένα προσέτι γεγονός: στην παρουσία στερεοτύπων και ιδεολογημάτων, η ισχύς των οποίων παραμένει μεγάλη στα Βαλκάνια, για λόγους ιστορικούς. Ως γνωστόν, η χρήση στερεοτύπων και ιδεολογημάτων προηγείται συνήθως της επιστημονικής αλήθειας, νοούμενης ως ελέγχου των πραγματικών δεδομένων. Όταν αυτό συμβαίνει, η δυνατότητα καθαρής και απροκατάληπτης οράσεως αποκλείεται εκ προοιμίου. Εξαιρέτως δε όταν η στερεότυπη ερμηνεία αφορά στην τεχνοτροπία, της οποίας το τρέχον μεθοδολογικό σύστημα είναι ανεπαρκές, οικτρώς υποκειμενικό και δεκτικό υστερόβουλης χρήσεως.
Τα ερευνητικά τούτα προβλήματα θα οδηγήσουν τον γράφοντα στη σύνταξη ενός “στέμματος”, ορθής χρονολογικής και στιλιστικής κατατάξεως των εκ των μέσων του 12ου αιώνα και εντεύθεν εικαστικών έργων, προκειμένου να αντληθούν και να αξιοποιηθούν οι μαρτυρίες που αυτά «εσωκλείουν».__________________________________________________________________________________________________________________________________
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η «τέχνη της Κωνσταντινουπόλεως»: εύρημα ή γεγονός;
Παράγοντες διαμορφώσεως του χαρακτήρα της ύστερης τέχνης του Βυζαντίου. Η αναδρομή στην Αρχαιότητα
Παράγοντες διαμορφώσεως του χρακτήρα της ύστερης τέχνης του Βυζαντίου. Η συμβολή της Δύσεως και της σταυροφορικής Ανατολής
Το κράτος της Νίκαιας ως κέντρο δημιουργίας της «παλαιολόγειας» ζωγραφικής
ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Η ζωγραφική στο Βυζάντιο και την «Περιφέρεια» μετά το 1150
Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ «ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑΣ» ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑΣ
Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ
Ο ΜΙΧΑΗΛ Η’ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η RENOVATIO ARTIUM
Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ Β’ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
Η κυριαρχία του μητροπολιτικού κλασικισμού
Η «ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Η «ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ»
Η «ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΙΣΤΡΑ»
Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ (1321-1354)
Ο αγώνας για την κατάκτηση της πραγματικότητας και η ματαίωσή του
Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟΥ
Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜIΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΣΥΝΟΨΗ. ΥΣΤΕΡΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ – ΥΣΤΕΡΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ VISIO MUNDI
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ__________________________________________________________________________________________________________________________________
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Μ. ΒΑΦΕΙΑΔΗ
Ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης είναι Ιστορικός της Βυζαντινής τέχνης, απόφοιτος τριών Πανεπιστημίων, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών των Αθηνών, του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούν κυρίως στη Βυζαντινή Αρχαιολογία, αντικείμενο για το οποίο εκπόνησε διδακτορική διατριβή (2004) και για το οποίο ασκεί μεταδιδακτορική έρευνα (PostDoc) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Ο Κ. Βαφειάδης έχει διδάξει Ιστορία της Τέχνης (ως Λέκτορας, Π/Δ 407) στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο τμήμα Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών (2006-2009), καθώς και Βυζαντινή Αρχαιολογία στο τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Αχαϊας και στο τμήμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών.
Η επιστημονική του δραστηριότητα περιλαμβάνει συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα, ανασκαφές και συνέδρια, καθώς επίσης συγγραφή αυτοτελών μελετών, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και επιφυλλίδες στον ημερήσιο τύπο. Συμμετέχει επίσης ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας με διαλέξεις, εκθέσεις, εικονογραφήσεις δημοσίων κτηρίων και ιερών ναών, με εικαστικές παρεμβάσεις (Murals) αλλά και με δοκίμια που αφορούν κυρίως στην τέχνη και τις σύγχρονες εφαρμογές της.
SKU: n/a -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΛΑΤΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Η ελληνιστική εποχή αποτελεί, σύμφωνα με τον M.P. Nilsson, «εποχή της μεταβολής και της μετάβασης». Ο χαρακτηρισμός είναι εύστοχος όχι μόνο γι’ αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά και για τη συνολική έρευνα των θρησκειών και των λατρειών των ελληνορωμαϊκών χρόνων, κάτι που γίνεται κατανοητό, αν λάβουμε υπόψη μας, ότι το σύνολο της συγκεκριμένης έρευνας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων διαγράφεται ανάμεσα στα πλαίσια της παράδοσης και της νεωτερικότητας. Η συνολική πορεία της εκφράζεται μέσω μιας αρχικά μονοδιάστατης και άκαμπτης ερευνητικής τακτικής των εκπροσώπων του 19ου και των μέσων του 20ού αιώνα, η οποία αντικαθίσταται στη συνέχεια από ένα πολυδιάστατο και διεπιστημονικό τρόπο σκέψης και έρευνας.
Το πρώτο μέρος του συγκεκριμένου πονήματος πραγματεύεται την ιστορία της έρευνας των ανατολικών λατρειών των ελληνορωμαϊκών χρόνων, που κινείται ανάμεσα στο πνεύμα της παράδοσης και της μετανεωτερικότητας. Θεωρούμε ότι η συνολική έρευνα που σχετίζεται με τη θρησκευτικότητα της ελληνορωμαϊκής εποχής περνά από τρεις διαδοχικές φάσεις: παράδοση, μετάβαση, νεωτερικότητα. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι όροι είναι συμβολικοί και χρησιμοποιούνται προκειμένου να προσδιορίσουμε τις τρεις περιόδους έρευνας. Ως εκ τούτου η χρήση τους δεν έχει καμία άμεση σχέση με τον προσδιορισμό πολιτισμικών φάσεων. […]
Το δεύτερο μέρος αποτελεί μια συνθετική παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της περιόδου των ελληνορωμαϊκών χρόνων. Η χρονική περίοδος, εξαιτίας των αντίξοων κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών συνθηκών, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η εποχή τη μεγάλης κρίσης που διέρχεται η παραδοσιακή θρησκεία. Αμφισβητείται κάθε μορφή παράδοσης, ενώ παράλληλα και οι ιστορικοί παράγοντες της εποχής συνηγορούν σε αυτήν την ανατροπή, η οποία κλονίζει κυριολεκτικά πολλές σημαντικές αξίες της καθημερινής και θρησκευτικής ζωής και γενικότερα του τρόπου ζωής των ανθρώπων της ελληνορωμαϊκής εποχής.
Η χρονική αυτή περίοδος πρέπει, εξάλλου, να θεωρηθεί ως μια εποχή μετάβασης, διαρκούς μεταμόρφωσης, αυξανόμενης γνώσης του φυσικού περιβάλλοντος και επαναπροσδιορισμού της κοσμολογίας. Το όλο πνεύμα μπορεί να βρει αντιστοιχίες στην πτολεμαϊκή κοσμολογία, που επιφέρει μια ανακατάταξη στον τρόπο σκέψης σε σχέση με το κοσμοείδωλο των προηγούμενων εποχών. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια καινοτομία: το παραδοσιακό συνυπάρχει και συμβιώνει με το καινούριο. Η πληθώρα όμως των αντιλήψεων που, κυριολεκτικά, κατακλύζουν τον ελληνορωμαϊκό χώρο, προκαλεί σύγχυση στον άνθρωπο αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να παγιδευτεί μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων και να καταλήξει δέσμιος μιας «ιδιόμορφης κρίσης ως αποτέλεσμα της απεριόριστης επιλογής» ανάμεσα σε αντιλήψεις που κυριαρχούν στην ιδεολογία της εποχής.
Ανάμεσα στις καινοτομίες της εποχής συγκαταλέγεται η διαρκώς αυξανόμενη διάδοση νέων λατρειών από το χώρο της Ανατολής στο χώρο της ευρύτερης ελληνορωμαϊκής οικουμένης.SKU: 226 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ ΩΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ο Γερμανός μεγαλεπήβολος και ισχυράς θελήσεως εκκλησιαστικός άνδρας, με τη βοήθεια των ισχυρών οικονομικών παραγόντων που τον στήριζαν, πραγματοποίησε ένα εκπληκτικό για τα μέτρα της εποχής έργο.Κύρια επιδίωξή του ήταν η ανόρθωση του κλήρου και η επιβολή της Εκκλησίας στο επίκεντρο της εθνικής κοινωνικής ζωής.Ακόμη, αντιμετώπισε με παρρησία τους ετερόδοξους η δε απάντησή του στην πρόσκληση του Πάπα Λέοντος ΙΓ' προς τις ορθόδοξες εκκλησίες να ενωθούν είναι μνημειώδης.Φρόντισε για τη μόρφωση του ποιμνίου, τόνωσε το κήρυγμα και επιδίωξε την επιβολή της εκκλησιαστικής ευταξίας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
SKU: 873 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Νέες Κυκλοφορίες, Πανεπιστημιακά
Η Θεολογία του Θαύματος στην Ορθόδοξη Παράδοση: Η ερμηνευτική προσέγγιση των Πατέρων της Εκκλησίας και των εκκλησιαστικών συγγραφέων των δέκα πρώτων αιώνων στα θεραπευτικά θαύματα του Χριστού
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Νέες Κυκλοφορίες, ΠανεπιστημιακάΗ Θεολογία του Θαύματος στην Ορθόδοξη Παράδοση: Η ερμηνευτική προσέγγιση των Πατέρων της Εκκλησίας και των εκκλησιαστικών συγγραφέων των δέκα πρώτων αιώνων στα θεραπευτικά θαύματα του Χριστού
Τα θαύματα του Χριστού και συγκεκριμένα οι θεραπείες αποτέλεσαν για τους Πατέρες ένα ζωντανό σωτηριολογικό γεγονός, το οποίο αφορά τον κάθε πιστό ξεχωριστά και ταυτόχρονα όλη την Εκκλησία. Για την γραμματειακή παράδοση η θεραπεία κάθε ασθενή που προσέγγιζε τον Χριστό δεν αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, αλλά μια διαρκή σωτηριολογική και εκκλησιολογική πραγματικότητα που επαναλαμβάνεται στη ζωή της Εκκλησίας και του κάθε πιστού. Οι θεραπείες σηματοδοτούν την εν Χριστώ ψυχική και σωματική μεταμόρφωση κάθε ανθρώπου, αποτελούν παραδείγματα βίου και παρακινούν τους χριστιανούς να αλλάξουν τη ζωή τους δείχνοντας μετάνοια και εμπιστοσύνη για τη θεραπεία τους στον Χριστό, ο οποίος θα τους οδηγήσει από την κατάσταση της φθοράς στην σωτηρία και την αθανασία. Επομένως, ήταν αναπόφευκτο οι θεραπείες του Χριστού να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως από τους αγίους Πατέρες, για να ερμηνεύσουν τις Γραφές, να ορθοτομήσουν το λόγο της αλήθειας, να συμβουλεύσουν τους πιστούς και να παραγάγουν πλούσιο θεολογικό έργο.
SKU: n/a
ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
-
-
Μουσική Βιβλιοθήκη
PINK FLOYD
Αυτό που θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες είναι μια προσπάθεια γνωριμίας με τα δέκα χρόνια που έκαναν τους Pink Floyd διάσημους, με μια σειρά από ολοκληρωμένα, κόνσεπτ έργα. Είναι γνωστό ότι η στιχουργική δουλειά του Roger Waters στάθηκε ένας από τους βασικούς παράγοντες στην καλλιτεχνική επιτυχία των έργων αυτών. Η μετάφραση έγινε καθαρά νοηματικά, κι έτσι μην περιμένετε να βρείτε μια δουλειά κολλημένη στο λέξη-με-λέξη. Έγινε προσπάθεια ν’ αποδοθεί στη γλώσσα μας η ουσία αυτών των στίχων.
Όσο για το χρονολογικό πίνακα και τη δισκογραφία, έχουν καθαρά εισαγωγικό χαρακτήρα. Δε θα ταίριαζε, νομίζω, να γράψει την ιστορία των Pink Floyd κάποιος που την έζησε από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, και μόνο στο τελευταίο της μέρος. 17 χρόνια καριέρα είν’ αυτή…
Στάθης Ν. Παναγιωτόπουλος
SKU: 945-1 -
Μουσική Βιβλιοθήκη, Νέες Κυκλοφορίες
ΟΙ ROLLING STONES ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥΣ
«Ανατρεπτικοί; Και βέβαια είμαστε ανατρεπτικοί. Όμως, όποιος πιστεύει στ’ αλήθεια ότι θα μπορούσε ν’αρχίσει την επανάσταση μ’ένα δίσκο, γελιέται. Πάνω στη σκηνή είμαστε πολύ πιο ανατρεπτικοί.»
-Keith Richard
Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες, χρονολόγιο και τα τραγούδια τους στα αγγλικά και στα ελληνικά.
SKU: n/a
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-
-
Ξένη Λογοτεχνία
Ο ΣΚΟΥΛΗΚΟΣΚΑΝΔΑΛΙΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΓΚΤΟΝ
Χρονολογία Έκδοσης: 1980
Συγγραφέας: Βιάν Μπορίς / Vian Boris
Γλώσσα Πρωτοτύπου: γαλλικά
Μετάφραση: Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Αριθμός σελίδων: 176
Διαστάσεις: 21×12
Μορφή προϊόντος: Χαρτόδετο
Θέμα: Γαλλική Πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Κατάσταση έκδοσης: Διαθέσιμο
Αποστέλλεται κατά κανόνα εντός 24 ωρών σε όλη την Ελλάδα.SKU: 562 -
Ξένη Λογοτεχνία
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από τον μιναρέ στο βάθος του δρόμου ακούγεται το κάλεσμα για την απογευματινή προσευχή. Στο μπαλκόνι πάνω από τον κήπο, ένα πεντάχρονο αγόρι στέκεται συνεπαρμένο. Τα χέρια του σφίγγουν το κιγκλίδωμα και το κεφάλι με τα ανάκατα ξανθά μαλλιά προβάλλει ανάμεσα από τα κάγκελα του στηθαίου. Ακούει τον μουεζίνη πέρα, μακριά στον ουρανό. Το μελαγχολικό του τραγούδι απλώνεται στη γειτονιά σαν απαλή καλοκαιρινή βροχή. Το μικρό αγόρι βλέπει το τουρμπάνι να κοντοστέκεται για μια στιγμή μετά το κάλεσμα, για να κοιτάξει προς τη Δύση.
Μερικά λεπτά πριν, ο ήλιος έλαμπε πυροκόκκινος πίσω απ’ τα ελαιόδεντρα και χαράκωνε τους καλυμμένους από κλήματα τοίχους του κήπου με μεγάλες άλικες λωρίδες. Το φως διαχεόταν από τα παράθυρα στην άλλη μεριά του δρόμου πάνω στα παρτέρια και τα μονοπάτια και για μια στιγμή η φωτιά στη δύση και η ανάκλαση της στη Ανατολή έκαιγαν με την ίδια ένταση. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή οι σκιές στον κήπο χάθηκαν ως δια μαγείας και τα αντικείμενα έχασαν την υπόσταση τους. Οι φουντωτές φτέρες δίπλα στο πηγάδι, οι τριανταφυλλιές και τα ιεροβότανα, τα πολύχρωμα λουλούδια έγιναν ένα βελούδινο χαλί απροσδιόριστου σχήματος, που ένας εκκεντρικός βαφέας είχε βουτήξει σε ένα δοχείο με όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου. (Από το πρόλογο του βιβλίου)
SKU: 578
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-
Ελληνική Λογοτεχνία
ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΣΟΥ
Ζούσα σα να ήμουν μέσα σε σπηλιά. Ήταν σκοτάδι εκεί. Πού πηγαινα; Κι άλλες υπάρξεις όπως εγώ κινούνταν δίπλα μου. Περιπλανιόντουσαν άσκοπα, συγκρούονταν, έφευγαν, έρχονταν, επέστρεφαν, αποχωρούσαν μια για πάντα. Δεν μπορούσα να τις καταλάβω τέτοιες υπάρξεις. Ποτέ δεν κατόρθωσα να πιάσω το νήμα της ζωής τους. Θα μπορούσα να καταλάβω την ουσία τους, φαινομενικά τόσο αδάμαστη, επιφανειακά τόσο έμμονη, όταν ακόμα, ποτέ, ούτε και μία στιγμή, τίποτα δεν είχα καταλάβει από τη ζωή μου; Έβλεπα τους ανθρώπους από μακριά και συχνά αισθανόμουν ότι δεν θα ήθελα να μένω μαζί τους, δίπλα τους. Τι ήταν στο κάτω κάτω εκείνοι, με τα ψυχρά και όλο κακία πρόσωπα; Δε μοιάζανε με κάποια άλογα της ερήμου που όλη τη ζωή τους σέρνουν άρματα μυστηρίων; Μήπως δεν ήταν μια παραφουσκωμένη ψευδαίσθηση; Δεν θα ήταν μια καλύτερα, μέσα στο θόρυβό τους, μέσα στην καταστροφή και το χαλασμό, να χορταίνω την ψυχή μου με τη μοναξιά και τη μεγάλη δυστυχία μου, τα μόνα πράγματα που είχα; (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
SKU: 500