ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ & ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Σύγχρονη Ρουμανική Θεολογία
Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ
“Είναι χαρακτηριστικό της Ορθοδοξίας να μη δείχνει ποτέ τη Θεοτόκο ξεχωριστά από τον Χριστό, έτσι όπως συμβαίνει στη Δύση. Αυτή είναι πάντα σε σχέση με τον Ιησού Χριστό. Γι’ αυτό, αυτή είναι η πιο κοντινή σ’ Αυτόν. Και ποιος μπορεί να είναι πιο κοντά στον υιό της, παρά μια μάνα. Αυτός γίνεται υιός μιας μητέρας, αγαπά μια ανθρώπινη μάνα όπως αγαπάμε εμείς τη δική μας μάνα, ακούει τις προσευχές της όπως ακούμε εμείς τις προσευχές της δικής μας μάνας. Η καρδιά της χτυπά ανάλογα με τους παλμούς Του. Αυτός ήρθε για να μας αγαπήσει και να σταυρωθεί για μας, επομένως δεν είναι δυνατό να μη μας αγαπήσει και αυτή και να μη συμπονά μ’ Αυτόν για όλα τα δεινά μας. Δεν είναι δυνατόν να μη προστρέχει και αυτή να μας βοηθήσει όπως Αυτός έρχεται προς βοήθειά μας, αν και μόνο από Αυτόν λαμβάνει όλη τη δύναμή της. Γι’ αυτό καλό είναι να προσευχόμαστε και στη Θεοτόκο, όπως κάνει η Εκκλησία και όπως κάνουν οι πιστοί, όχι για να μας λυτρώσει αλλά για να μας γλυτώσει από τις διάφορες ανάγκες και να μας βοηθήσει στις δυστυχίες μας και να παρακαλά τον Γιο της να μας λυτρώσει. Αυτός δεν είναι μόνος αλλά έχει μια μητέρα ανάμεσά μας· και έχοντας μια μητέρα ανάμεσά μας, μας έχει όλους κοντά. Και αυτή έχοντας Αυτόν σαν Υιό και αγαπώντας Τον σαν Υιό, αγαπά ό,τι αγαπά Αυτός. Και αφού Αυτός έγινε αδελφός μας, σημαίνει ότι αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο και δική μας μητέρα, είναι η μητέρα όλων των αδελφών Του. Γι’ αυτό γίνεται πολύ ακουστή σ’ αυτήν η προσευχή που της απευθύνουμε. Ας κάνουμε αυτό με όλη την καρδιά, με όλη την δύναμη της προσευχής μας.” (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
SKU: 835 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Νέες Κυκλοφορίες
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ : ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Νέες ΚυκλοφορίεςΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ : ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Συντελεστές: Διονύσης Βαλαής, Συγγραφέας
Έκδοση: 1η
Εκδότης: Θεσσαλονίκη [GR] : Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη / Μπαρμπουνάκης Γ. Χαράλαμπος
Έτος Έκδοσης: 2019
Σελιδοποίηση: 602
Μέγεθος: 14×21
ISBN: 978-960-267-289-1SKU: 1543 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά
ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
Με τη χρήση της Αγίας Γραφής στη Λαυσαϊκή Ιστορία, ο Παλλάδιος δεν περιορίζεται στο επίπεδο της απλής αναφοράς, αλλά επιδιώκει να θεμελιώσει βιβλικά το ιδεώδες του μοναχικού βίου.
Κύριο μέλημα του Παλλαδίου αποτέλεσε η ανάδειξη της αξίας της Βίβλου, από την οποία αντλεί τα πρότυπα και τις αρετές που επιθυμεί να προβάλει ως οδηγό στον ισάγγελο βίο του μοναχού.
Οι άγιοι Πατέρες με οδηγό την Αγία Γραφή γίνονται οδοδείκτες του ουρανού, με την Χάριν του Θεού να φωτίζει την ψυχή τους. (Απo το οπισθόφυλλο του βιβλίου)SKU: 867
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Η παρούσα μελέτη επιδιώκει να “ανακρίνει” τις θεωρίες που αναπτύχθηκαν στον ακαδημαϊκό χώρο για την επιστημονική μελέτη της θρησκείας, αλλά και να αναδείξει νέους τρόπους και μεθόδους μελέτης και ανάλυσης του θρησκευτικού φαινομένου. Τα θέματα που απασχολούν το βιβλίο αφορούν την επιστημονική μελέτη της θρησκείας και τη διατήρηση του ενδιαφέροντος για το ακαδημαϊκό μάθημα της μελέτης της θρησκείας, με σκοπό την ώθηση που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων ιδεών. Ιδιαίτερα, δίνεται έμφαση στην εξέταση της μεθοδολογίας και της θεωρίας που αναπτύχθηκε από το παρελθόν μέχρι σήμερα γύρω από το αντικείμενο της μελέτης της θρησκείας, ενώ παράλληλα προκρίνεται πως η προτιμότερη λύση για τον ιστορικό της θρησκείας είναι είναι η αναλογική σύγκριση και η προσέγγιση, που μπορεί να προσφέρει νέες κατηγορίες μελέτης και ταξινόμησης γύρω από το θέμα “θρησκεία”. Επίσης, παρουσιάζονται οι “θρησκείες του κόσμου” και συγκεκριμένα η Κινέζικη θρησκεία, ο Ινδουισμός, ο Ιουδαϊσμός, ο Βουδισμός, η Ιαπωνική θρησκεία και το Ισλάμ, ενώ αφιερώνονται ξεχωριστές ενότητες για τις λεγόμενες “νέες θρησκείες” και “θρησκείες των παραδοσιακών λαών”. Κάθε θρησκεία παρουσιάζεται σύμφωνα με τις αρχές της Ιστορίας των Θρησκειών, ενω παράλληλα επιδιώκεται η ανάλυση όρων, διδασκαλιών και κεντρικών εννοιών μέσα από την παρουσίαση χρονολογικών πινάκων για την καλύτερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.
SKU: 1418 -
Μελέτες, Πανεπιστημιακά
Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ
Η μελέτη αυτή είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης προσπάθειας που σχετίζεται όχι μόνο με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο του Z. Bauman, αλλά και γενικότερα για τη μελέτη του σύγχρονου πολιτισμού στο πλαίσιο της Κοινωνικής θεωρίας. Οι αλλαγές που επισυμβαίνουν σήμερα είναι ραγδαίες και η σπουδαιότητά τους μεγάλη καθώς αγγίζουν τόσο τη θεσμική και δομική λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών όσο και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας και των κοινωνικών ρόλων, η εξατομίκευση, οι ηθικές παράμετροι της κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής, η νοηματοδότηση των καθημερινών πρακτικών στις νέες συνθήκες, η σχέση της παραγωγής και της κατανάλωσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του επιστημονικού ενδιαφέροντος. Αποτελούν επίσης τους βασικούς αναλυτικούς πυλώνες στο έργο του Z. Bauman, μέσα στο οποίο το συμβολικό περιεχόμενο των καταναλωτικών πρακτικών και η λειτουργία του καταναλωτισμού αποκτούν κεντρική θέση στην προσπάθεια κατανόησης και ερμηνείας της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.
Δεν είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι όποιος μελετά τα καταναλωτικά φαινόμενα σήμερα είναι υποχρεωμένος να διατρέξει όλους σχεδόν τους μεγάλους σταθμούς του κοινωνικού στοχασμού και της σύγχρονης Κοινωνικής θεωρίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το έργο του Z. Bauman διακρίνεται μεταξύ όλων των άλλων προσεγγίσεων. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου του στην προσπάθεια να αναλύσει τα αίτια συγκρότησης και λειτουργίας του καταναλωτισμού στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής αλλαγής που ο ίδιος την περιγράφει ως Ρευστή Νεωτερικότητα. Η παρούσα μελέτη λοιπόν επιχειρεί να προσεγγίσει τη θεωρία του Bauman, όπως αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θεωρητικών κατευθύνσεων και ερμηνευτικών ρευμάτων. Με τον τρόπο αυτό καθίστανται εναργέστεροι τόσο οι θεωρητικοί προσανατολισμοί του Bauman όσο και οι εξελίξεις στη σύγχρονη Κοινωνική θεωρία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
SKU: 158 -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
Σύνθεσις 1 (2012) Τεύχη Ι-ΙΙ Ιούλιος 2018
Συντακτική Επιτροπή:
Άννα Κόλτσιου-Νικήτα (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Νίκη Παπαγεωργίου (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Παναγιώτης Υφαντής (Επίκ. Καθηγητής)
Μόσχος Γκουτζιούδης (Επίκ. Καθηγητής)
Χρήστος Τσιρώνης (Επίκ. Καθηγητής)Επιστημονική Επιτροπή:
Χρυσόστομος Σταμούλης (Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Παχής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Σκαλτσής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)Επιμέλεια Έκδοσης
Αθανάσιος Αθανασιάδης (Μέλος ΕΔΙΠ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.Έτος Έκδοσης: 2018
Σελιδοποίηση: 240
Μέγεθος: 17 x 24
Βάρος: 0,443 kg
ISSN: 0262-3323
9770262332584SKU: n/a
ΜΕΛΕΤΕΣ
-
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Πανεπιστημιακά
Σύνθεσις Τόμος 2 – Τεύχος Ι 2019
Συντακτική Επιτροπή:
Άννα Κόλτσιου-Νικήτα (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Νίκη Παπαγεωργίου (Αναπλ. Καθηγήτρια)
Παναγιώτης Υφαντής (Επίκ. Καθηγητής)
Μόσχος Γκουτζιούδης (Επίκ. Καθηγητής)
Χρήστος Τσιρώνης (Επίκ. Καθηγητής)Επιστημονική Επιτροπή:
Χρυσόστομος Σταμούλης (Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Παχής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)
Παναγιώτης Σκαλτσής (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)Επιμέλεια Έκδοσης
Αθανάσιος Αθανασιάδης (Μέλος ΕΔΙΠ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.Έτος Έκδοσης: 2019
Σελιδοποίηση: 354
Μέγεθος: 17 x 24
Βάρος: 0,653 kg
ISSN: 2623-3258
9772623325006SKU: n/a -
Θεολογικά & Ιστορικά, Θρησκευτικά, Μελέτες, Πανεπιστημιακά
Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΒΟΔΕΝΩΝ(1876-1912)
Η παρούσα μελέτη, η οποία περιλαμβάνει την έκδοση πρωτογενών πηγών, συγκεκριμένως 158 λυτών εγγράφων της περιόδου 1876-1912, προερχομένων από τη Μητρόπολη Βοδενών (στην δικαιοδοσία της οποίας ανήκαν οι καζάδες Βοδενών, Γενιτσών και Γευγελής, με έδρα τα Βοδενά, δηλ. τη σημερινή Έδεσσα και κυριώτερα κέντρα, πέραν αυτής τα Γιαννιτσά, τη Γουμένισσα και τη Γευγελή), εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνητικών – επιστημονικών ενδιαφερόντων και ενασχολήσεών μου, σχετικώς με τη νεώτερη εκκλησιαστική ιστορία και γραμματεία της Ελλάδος.
Μέσα από τη μελέτη των εγγράφων αυτών, αναδύεται η εθνική και κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Ο ρόλος της Εκκλησίας ως παράγων εθνικής και κοινωνικής ανελίξεως υπήρξε ιδιαίτερα σπουδαίος, αφού πρωτοστάτησε, καλύπτοντας πολλές φορές το κενό που δημιουργούνταν από την αδυναμία του ελεύθερου ελληνικού κράτους να ενισχύσει αποφασιστικά τα υπόδουλα τμήματα του ελληνισμού. […] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)SKU: 830
ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
-
Μουσική Βιβλιοθήκη
HENDRIX : A biography by Chris Welch : Η ζωή και τα τραγούδια του
Συντελεστές: Chris Welch, Συγγραφέας
Έκδοση: επανέκδοση 2η (η πρώτη το 1988)
Έτος Έκδοσης: 2019
Σελιδοποίηση: 136
Μέγεθος: 12,5 χ 21
ISBN: 978-960-267-272-3
Γλώσσες : Αγγλική (eng) Ελληνική (gre)
Γλώσσα πρωτοτύπου : Αγγλική (eng)
Ημ/νία Παραχώρησης : 12/02/2019SKU: 1552
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-
Ξένη Λογοτεχνία
Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΜΜΑ ΜΙΛΑΕΙ
Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μποέμισσα, εχθρός των μεσοαστών σουφραζέττων, τρελή τρομοκράτισσα, μάγισσα, «εγκληματίας αναρχική», προαγωγός της εξέγερσης, της αναρχίας, του ελέγχου των γεννήσεων και του ελεύθερου έρωτα, συνωμότρια ενάντια στη στρατιωτική θητεία… Δεν την δέχτηκαν στο Γυμνάσιο για «κακή διαγωγή», στα 13 της έγινε εργάτρια και στα 15 το ΄σκασε από τη Ρωσία για τη Νέα Υόρκη γιατί ο πατέρας της ήθελε να την παντρέψει, στα 20 πέρασε στον αναρχισμό, μπαινοέβγαινε στις φυλακές για τους δημόσιους λόγους της και δεν δίστασε να κάνει ακόμα και «πεζοδρόμιο» για να μαζέψει χρήματα για επαναστατικούς σκοπούς! Δεν την ανέχονταν ακόμα κι οι αναρχικοί σύντροφοι της γιατί μιλούσε για το σεξ και για την γυναικεία καταπίεση. Ήρθε σε σύγκρουση με τον γέρο-Κροπότκιν και δεν την άφησαν να μιλήσει στην «Αναρχική Συνέλευση» στο Παρίσι στα 1900. Κάθε δημοσίευση κειμένου της κατασχόταν πριν ακόμα καλά καλά τυπωθεί. Αντιστάθηκε στο υπερκράτος των μπολσεβίκων, έλαβε μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο και όταν πέθανε στον Καναδά στα 1940 μόνο ελάχιστοι αμερικανοί αναγνώρισαν αυτό που ήταν «κάπου οχτώ χιλιάδες χρόνια μπροστά από την εποχή της»…
SKU: 571 -
Ξένη Λογοτεχνία
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από τον μιναρέ στο βάθος του δρόμου ακούγεται το κάλεσμα για την απογευματινή προσευχή. Στο μπαλκόνι πάνω από τον κήπο, ένα πεντάχρονο αγόρι στέκεται συνεπαρμένο. Τα χέρια του σφίγγουν το κιγκλίδωμα και το κεφάλι με τα ανάκατα ξανθά μαλλιά προβάλλει ανάμεσα από τα κάγκελα του στηθαίου. Ακούει τον μουεζίνη πέρα, μακριά στον ουρανό. Το μελαγχολικό του τραγούδι απλώνεται στη γειτονιά σαν απαλή καλοκαιρινή βροχή. Το μικρό αγόρι βλέπει το τουρμπάνι να κοντοστέκεται για μια στιγμή μετά το κάλεσμα, για να κοιτάξει προς τη Δύση.
Μερικά λεπτά πριν, ο ήλιος έλαμπε πυροκόκκινος πίσω απ’ τα ελαιόδεντρα και χαράκωνε τους καλυμμένους από κλήματα τοίχους του κήπου με μεγάλες άλικες λωρίδες. Το φως διαχεόταν από τα παράθυρα στην άλλη μεριά του δρόμου πάνω στα παρτέρια και τα μονοπάτια και για μια στιγμή η φωτιά στη δύση και η ανάκλαση της στη Ανατολή έκαιγαν με την ίδια ένταση. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή οι σκιές στον κήπο χάθηκαν ως δια μαγείας και τα αντικείμενα έχασαν την υπόσταση τους. Οι φουντωτές φτέρες δίπλα στο πηγάδι, οι τριανταφυλλιές και τα ιεροβότανα, τα πολύχρωμα λουλούδια έγιναν ένα βελούδινο χαλί απροσδιόριστου σχήματος, που ένας εκκεντρικός βαφέας είχε βουτήξει σε ένα δοχείο με όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου. (Από το πρόλογο του βιβλίου)
SKU: 578
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-
Ελληνική Λογοτεχνία
ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΣΟΥ
Ζούσα σα να ήμουν μέσα σε σπηλιά. Ήταν σκοτάδι εκεί. Πού πηγαινα; Κι άλλες υπάρξεις όπως εγώ κινούνταν δίπλα μου. Περιπλανιόντουσαν άσκοπα, συγκρούονταν, έφευγαν, έρχονταν, επέστρεφαν, αποχωρούσαν μια για πάντα. Δεν μπορούσα να τις καταλάβω τέτοιες υπάρξεις. Ποτέ δεν κατόρθωσα να πιάσω το νήμα της ζωής τους. Θα μπορούσα να καταλάβω την ουσία τους, φαινομενικά τόσο αδάμαστη, επιφανειακά τόσο έμμονη, όταν ακόμα, ποτέ, ούτε και μία στιγμή, τίποτα δεν είχα καταλάβει από τη ζωή μου; Έβλεπα τους ανθρώπους από μακριά και συχνά αισθανόμουν ότι δεν θα ήθελα να μένω μαζί τους, δίπλα τους. Τι ήταν στο κάτω κάτω εκείνοι, με τα ψυχρά και όλο κακία πρόσωπα; Δε μοιάζανε με κάποια άλογα της ερήμου που όλη τη ζωή τους σέρνουν άρματα μυστηρίων; Μήπως δεν ήταν μια παραφουσκωμένη ψευδαίσθηση; Δεν θα ήταν μια καλύτερα, μέσα στο θόρυβό τους, μέσα στην καταστροφή και το χαλασμό, να χορταίνω την ψυχή μου με τη μοναξιά και τη μεγάλη δυστυχία μου, τα μόνα πράγματα που είχα; (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
SKU: 500